torstai 31. lokakuuta 2013

Bulgogipataa possusta

Eräs herkullisimmista korealaisista lounasruoista on mielestäni bulgogiddukbaegi, eli bulgogista valmistettu, hotpot-tyyppinen keitto tai muhennos. Bulgogi on eräs kuuluisimmista korealaisista ruoista ja matalan kynnyksen annos myös ensi kertaa korealaiseen ruokaan tutustuvalle, polttavaa tulisuutta välttävälle ruokailijalle. 


Tyypillisimmillään bulgogi on siis ohueksi siivutettua ja makeahkossa kastikeessa marinoitua, paistettua naudanlihaa. Bulgogimausteilla voi toki marinoida myös possua, ja niinpä päätin itsekin tarttua tuumasta toimeen ja valmistaa possu-bulgogista ddugbaekin (tuo nimi on ihan oikea, vaikka näyttääkin ihan siltä, kuin olisin vahingossa kaatunut näppäimistöä vasten...) 

DWAEJIBULGOGIDDUKBAEK eli possubulgogi-hotpot
(2 hengelle)

Marinadi:
4 rkl soijakastiketta
3 rkl sokeria (tai siirappia)
3 rkl vettä
1 valkosipulinkynsi
ripaus mustapippuria
(1 rkl vaaleaa etikkaa)

200 g ohueksi siivutettua possunlihaa
1 sipuli
1 porkkana
puolikas paprika
1,5-2 dl sieniä (esim. herkkusieniä tai enokisieniä, mutta mikäli pidät voimakkaammasta sienen mausta, toki kotimaiset suppilovahverotkin käyvät)
1-2 chilipalkoa riippuen tulisuudesta
3 dl vettä
1 tl seesamiöljyä


Aloita valmistamalla marinadi lihalle. Sekoita soija, sokeri, vesi, hienonnettu valkosipuli sekä mustapippuri keskenään ja lisää joukkoon hyvin ohueksi siivutettu liha. Kääntele lihaa varovaisesti marinadissa niin, että se maustuu kauttaaltaan. Anna lihan maustua jääkaapissa ainakin 30 minuuttia.

Leikkaa sipuli, chili, paprika ja porkkana ohuiksi suikaleiksi. Paloittele myös sienet pieneksi. Kun liha on marinoitunut riittävästi, kaada se marinadeineen pannulle. Kypsennä lihaa pannulla nopeasti sipulisuikaleiden kanssa. Lisää joukkoon chili, paprika sekä porkkanat ja jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon vesi, ja kun vesi alkaa kiehua, lisää vielä paloitellut sienet. Kypsennä sienten kera niin kauan, kunnes porkkanat ovat kunnolla pehmenneet. Tarkista maut (itse lisäsin ripauksen suolaa sekä pippuria). Lisää vielä ennen tarjoílua joukkoon teelusikallinen seesamiöljyä. Tarjoile höyryävän kuumana, chiliviipaleilla ja seesaminsiemenillä koristeltuna.

Ddukbaegi tuntui itsestäni tulisiin makuihin jo tottuneena aluksi liiankin miedolta, mutta toisaalta tulisuuden puuttuminen antoi mukavasti tilaa lihan, sienten ja kasvisten omille mauille sekä makeahkolle liemelle. Omaan makuuni ddukbaegi ei ole mitään ilman seesamiöljyä, joten pitäisin sitä suorastaan avainainesosana. Mikäli kuitenkin haluat ddukbaegistasi tulisemman, voit lisätä joukkoon myös chilijauhetta tai gochugarua (korealaisia chilihiutaleita). Korealaiset nauttivat ddukbaegin usein läpinäkyvien lasinuudelien kanssa, mutta muhennos maistuu mahtavalta myös riisin ohessa tarjoiltuna tai vaikkapa höyrytettyjen kasvisten kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti