torstai 24. lokakuuta 2013

Epäesteettistä, mutta ah, niin ihanaa! (Tofua ja paistettua kimchiä)

Tofukimchi, tai dubukimchi (두부 김치), on suosittu anju eli ruoka, jota syödään silloin, kun kaljotellaan. Tai sojutellaan, kuten ehkä useammin tapahtuu. Korealaiset käyvät mielellään istumassa iltaa niin sanotuissa hofeissa, eli kaljapaikoissa, jossa istutaan seurueen kesken omassa loosissa ja juoman ohella nautitaan ruokaa, kuten vaikkapa tätä dubukimchiä, tulista kanaa, erilaisia friteerattuja herkkuja tai vaikkapa jättimäinen hedelmälautanen.

Tofukimchi koostuu siis keitetystä tofusta sekä paistetusta kimchistä, johon joskus lisätään myös possunsuikaleita. Esteettisyysarvo tällä ruokalajilla lähentelee nollaa, sillä paistettu kimchi näyttää jopa vielä epäilyttävämmältä kuin se tavallinen, mutta maku on jotain aivan taivaallista. Kimchin tulisuus taittuu mukavasti paistamisen myötä ja pieni ripaus sokeria toki edesauttaa asiaa. Makeantulinen kimchi toimii mainiosti miedon ja neutraalin tofun seuralaisena, ja yhdistelmä hipookin täydellisyyttä. Ja on todella helppo tehdä!


Tästä annoksesta on vaan kertakaikkiaan mahdotonta saada edustavaa kuvaa. Ja valkoinen tofu valkoisella lautasella ei sekään yhtään auta...mutta suosittelen annosta varauksetta siitä huolimatta!

DUBUKIMCHI eli tofua ja paistettua kimchiä

(2 annosta)

200 g kimchiä

100 g possua ohueksi suikaloituna

100 g tofua

2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

1 rkl soijakastiketta

1 rkl sokeria

1 tl seesamiöljyä

1 tl seesaminsiemeniä

(ruokaöljyä paistamiseen)

Paista possunsuikaleita muutama minutti öljytyllä pannulla, kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää joukkoon hienonnettu valkosipuli. Leikkaa joukkoon myös kimchi, se saa jäädä suurehkoiksi siivuiksi. Paista noin 5-7 minuuttia, tai kunnes kimchi alkaa muuttua tummanpunaiseksi tai rusehtavaksi. Sekoita keskenään soija, sokeri, seesamiöljy ja -siemenet ja kaada pannulle kimcin ja possun päälle. Sekoita ja anna paistua miedolla lämmöllä vielä pari minuuttia.

Laita kokonainen tofupala kattilaan kiehuvaan veteen. Keitä tofua vedessä noin kolmen minuutin ajan. Sen jälkeen valuta tofua hetki ja leikkaa sopiviksi kuutioiksi tai siivuiksi. Asettele paistettu kimchiseos lautaselle ja paloitellut tofut viereen. Nauti lämpimänä, parhaimmalta annos maistuu tietysti oluen tai sojun kera! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti