sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Festariruokaa

Gangneungissa on tällä hetkellä menossa vuoden suurin tapahtuma Danoje Festival. Kyseessä on kulttuurifestivaali, joka kerää Gangneung-joen rantaan ja kaupungille valtavan määrän uteliaita silmäpareja niin Koreasta kuin ulkomailtakin. Festivaali kuuluu myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, ja ohjelmalistalla on kaikkea painikilpailuista maskiteatteriin sekä shamanistisiin menoihin.

Festareihin kuuluu tietysti oleellisena osana myös ruoka. Danjoessa ruokakojuja on lukematon määrä vieri vieressä, ja saatavilla on paitsi grillattua porsasta ja tavanomaisia nuudeliruokia, myös mitä mielikuvituksellisempia naposteltavia ja tikkuruokia. Ohessa siis katsaus korealaiseen festariruokaan aidoimmillaan:

Perunalastua kierteellä. Erityisesti lasten suosiossa. Kätevää, kun kädet eivät tahriinnu rasvaan ja suolaan kuten pussiin kuroteltaessa.

Kanatikkuja. Yksi suosituimmista tikkuruuista. Pöydällä tiskin edessä on kastikekulhot, joista voit itse annostella haluaamaasi tulisuusastetta. On tulista, tulisempaa ja h***in tulista.

Maissitikkuja ja vohvelia. Vohvelit ovat suosittua ruokaa paitsi sellaisenaan, myös vohvelikalan muodossa. Kalan sisällä on yleensä makeaa paputahnaa (jota aluksi kauempaa katsottuna erehdyin luulemaan suklaaksi, mutta totuus valkeni nopeasti ensipuraisun jälkeen)

Mustekalaa. Korealaisten "must have". Mustekalan suosio on taattua paitsi festivaaleilla, myös erilaisissa urheilutapahtumissa, joissa mustekalan haju leijailee katsomon päällä sakeana pilvenä. Useimmiten mustekala syödään ulkotilaisuuksissa kuivattuna (haisee kalanrehulle), mutta mikäli kyseessä on kokonainen illallinen pöytään tarjoiltuna, on mustekalaa tarjolla myös raakana.

Lasten makeita herkkuja. Silkkiäisperhosen toukat eli Beondegi (번데기) on suosittu snack korealaislasten keskuudessa, jota myydään yleensä pienistä myyntikojuista erityisesti koulujen läheisyydessä. Lapset rakastavat toukista leijailevaa imelää hajua, omalla kohdalla se tosin aiheuttaa akuutin pahoinvoinnin ja olenkin oppinut pidättämään hengitystä aina kyseisen kojun ohittaessani. Toukkien suosion kanssa kilpailee muut makeat herkut, kuten hattara ja jäätelö.

Friteerattuja naposteltavia. Koreassa friteerataan lähes kaikkea vihanneksista lihaan ja äyriäisiin. Isot tikut ovat eräänlaista munkkitaikinaa, ja joskus sisällä saattaa olla nakki. Lastu- ja kierremuotoisten perunoiden lisäksi tarjolla on ohuita suikaleperunoita. Lisäksi suosittu ja kätevä matkaeväs on isoon pahvimukiin yhdistetty limsa ja friteeratut kanat: limsaosasto on mukin alaosassa, johon pääsee käsiksi pillillä, ja mukin yläosa on täytetty friteeratuilla kanapalleroilla. Yhden käden eväsratkaisu!

Varsinaista illallisosastoa festareilla näyttelee kokonaisena grillattu possu. Possu tarjoillaan sellaisenaan kaalisalaatin kera, mukaan tulee myös suola-pippuriseosta, gochujang-chilitahnaa sekä kimchiä, tottakai. Toisinaan lisukkeena on myös erittäin suolaisia pikkuäyriäisiä.

Tiput päätyivät ruokalistalle. Festareilla myydään hyvin paljon kokonaista grillattua kanaa pakettiautosta, jonka takaosassa on pyörivä grilli. Auto parkkeerataan sopivaan paikkaan, kanat grilliin pyörimään ja ohikulkijoille mukaan polkuhintaan (kolme kokonaista kanaa maksaa yhteensä 10 000 wonia eli noin seitsemän euroa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti