sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Helpotusta helteeseen (bibimnaengmyeong)

Korealaiset rakastavat nuudeleitaan. Vaatimattomammankin pikkukaupan hyllyltä löytyy paitsi suomalaisittainkin tutut, kiharaiset ramenit, myös bataattinuudelit, maissinuudelit, riisiä ja perunaa yhdistelevät gamja-nuudelit, normaalit vehnänuudelit ja tässäkin reseptissä käytetyt tattarinuudelit. Lisäksi on olemassa lukemattomat määrät vielä erikoisempia versioita, kuten kurpitsanuudeleita ja tammenterhonuudeleita ja niin edespäin. Paitsi raaka-aineiden mukaan, nuudelit jaotellaan ja nimetään myös valmistustavan mukaan. Yleisimpiä ovat rameneiden lisäksi ohuet ja spagettimaiset myeonit, paksut, putkimaiset udonit ja veitsellä leikatut, nauhamaiset galkuksut.

Naengmyeon (냉면) on erittäin suosittu kesäruoka etenkin helteisinä päivinä. Naengmyeon jaetaan kahteen eri ruokalajiin, mulnaengmyeoniin (물냉면) sekä bibimnaengmyeoniin (비빔냉면). Mulnaengmyeon tarkoittaa tattarinuudeliruokaa, joka tarjoillaan kylmässä liemessä, kun taas bibimnangmyeon tarjoillaan ilman lientä. Liemen joukkoon saatetaan usein lisätä jäähilettä tai jääpaloja ja se tarjoillaan metallisesta kulhosta, jotta ruoka pysyy mahdollisimman kylmänä.

Tällä kertaa jaan kuitenkin hieman iisimmän bibimnaengmyeonin reseptin. Oleellista tässä ruokalajissa on käyttää nimenomaan sitkeitä tattarinuudeleita, jotka  ovat sukua japanilaisille soba-nuudeleille. Ne tunnistaa yleensä ohuen nauhamaisesta ulkomuodosta sekä ruskean harmahtavasta väristä. Mitä enemmän tattarin kuoriosaa on käytetty valmistuksessa, sitä tummempi on nuudeleiden väri. Vaikka nuudeleiden pääraaka-aine onkin gluteeniton tattari, keliaakikoiden ja muiden gluteenia välttävien kannattaa kuitenkin lukea tuoteseloste huolellisesti, sillä yleensä nuudeleiden joukkoon sekoitetaan myös hieman vehnäjauhoa sitkon parantamiseksi sekä katkeilun ja murtumisen estämiseksi.

BIBIMNANGMYEON eli kylmät nuudelit (kahdelle)

n. 200 g tattarinuudeleita (buckwheat noodles)

½ kurkku

2 kananmunaa

3-4 rkl gochujangia (tai helpon kurkkusalaatin hedelmäisen tulista kastiketta, kts. resepti täältä) 

ripaus suolaa

lisäksi voit käyttää lisukkeena retikkaa, päärynää tai kesäkurpitsaa ohuina viipaleina.

Halkaise kurkku ja viipaloi ohuiksi suikaleiksi. Laita suikaleet kulhoon ja ripottele päälle hieman suolaa ylimääräisen nesteen poistamiseksi. Keitä kananmunat koviksi. Mikäli käytät kurkun lisäksi muita vihanneksia, suikaloi nekin ohuiksi viipaleiksi.

Keitä tattarinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Yleensä keittäminen kestää noin 4-5 minuuttia, ja nuudeleita kannattaa sekoittaa kiehumisen aikana, jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa. Kun nuudelit ovat kiehuneet, huuhtele niitä lävikössä kylmällä vedellä muutamaan kertaan niin, että ne eivät tunnut käsissä liukkailta. 

Kaada kurkuista irronnut ylimääräinen neste pois. Asettele kylmät nuudelit tarjoiluastiaan kerälle ja asettele päälle kurkunviipaleet (sekä muut mahdolliset kasvikset), pari ruokalusikallista kastiketta sekä kananmunan puolikkaat. 


Korealainen tapa syödä naengmyeon on leikata nuudelit saksilla 2-3 osaan ja sekoittaa kastike ja vihannekset nuudelien joukkoon "mössöksi". Sekä bibimnaengmyeong että etenkin mulnaengmyeong ovat suosittuja jälkiruokia barbeque-illallisen päätteeksi. Korealaiset syövät usein liharuoat panchaneineen ensin, jonka jälkeen ateria päätetään tilaamalla joko riisi tai nuudelit kylmän tai kuuman keiton kera. Jos kuitenkin syöt bibimnaengmyeongia pääruokana, voit lisätä kyytipojaksi esim. paistettuja kana- tai possusuikaleita tai tofua, jolloin saat ateriasta hieman ruokaisamman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti