sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Helppo kurkkusalaatti hedelmäisellä chilikastikkeella

Olen erityisen tykästynyt tuoreen kurkun ja chilin yhdistelmään. Koreassa on tällä hetkellä menossa oikea kurkkusesonki, jolloin tuorekurkkua voi saada 5 kipaletta tonnilla, eli noin 70 sentillä. Kurkkuja haaliessa täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä toisinaan mukaan eksyy varsin karvaita yksilöitä, jotka tosin käytän vaikkapa tofukeittoon tai muuhun kypsennettyyn ruokaan. Raakana en karvaita kurkkuja kuitenkaan käytä, vaan esimerkiksi salaattiin kelpaavat ainoastaan makean raikkaat kurkut.

Raikas kurkku ja tulinen chili yhdistyvät mukavasti lisukesalaatiksi, joka ei kurkun ja kastikkeen lisäksi juuri muuta kaipaa. Vaihtelunhaluinen voi toki laittaa mukaan vaikkapa kevätsipulia, porkkanaa tai kesäkurpitsaa. 

HELPPO KURKKUSALAATTI HEDELMÄISELLÄ KASTIKKEELLA

1 iso kurkku 

(halutessasi voit lisätä myös yhden porkkanan, puolikkaan kesäkurpitsan tai 1-2 kevätsipulia)

Kastike:

1/4 dl vettä

1/4 dl soijakastiketta

½ omena

½ sipuli

3 siivua ananasta (tuore- tai purkki-)

½ dl gochugarua (korealainen chilihiutale). Mikäli tämä puuttuu, voit korvata paprikajauhe-chilijauheseoksella, eli n. 1 tl paprikajauhetta ja ½ tl chilijauhetta (tai oman maun mukaan)

1/4 dl vaaleaa viinietikkaa

1-2 rkl sokeria

2 tl hunajaa

1 rkl seesamiöljyä

½ tl inkiväärijauhetta tai peukalonkynnen kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna

1 tl dijon-sinappia (tai korealaista, tulista sinappia)

ripaus suolaa

(paahdettuja seesaminsiemeniä)

Mittaa soijakastike ja vesi kattilaan ja kuumenna seos kiehumispisteeseen. Älä keitä, vaan ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Kuori omena, sipuli ja ananas (mikäli käytät tuoretta ananasta) ja paloittele kuutioiksi. Sekoita sipuli-omena-ananasseos tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella, kunnes saat tasaista massaa. 



Yhdistä soijakastike-vesiseos sekä sipuli-ananas-omenamassa. Lisää joukkoon loput kastikkeen ainekset. Huomaa, että chilin ja sokerin sekä hunajan määrien kanssa kannattaa edetä oman maun mukaan; aloita pienistä määristä ja lisää tulisuutta / makeutta, kunnes kastike maistuu sopivalta. Itse pidän vähemmän makeasta ja melko tulisesta, mutta kannattaa huomioida, että chilijauheissakin on eroja tulisuusasteissa. 

Halkaise kurkku keskeltä ja paloittele puoliympyrän muotoisiksi siivuiksi. Sekoita kurkkuviipaleet ja chilikastike keskenään ja ripottele halutessasi päälle paahdettuja seesaminsiemeniä. Tarjoile grillatun lihan tai vaikkapa grillimakkaran seuralaisena. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti