tiistai 8. lokakuuta 2013

Jokapojan herkku (kimchijjigae)

Kimchijjigae (김치찌개) on eräs Korean suosituimmista ruoista, ikään kuin korealaisten makaronilaatikko, josta kaikki pitävät aina vauvasta vaariin saakka. Kyseessä on siis kimchimuhennos/-keitto, joka tarjoillaan useimmiten riisin kanssa. Itse uskaltauduin kokeilemaan helpohkoa reseptiä, ja olin lopulta tulokseen varsin tyytyväinen. Kuten alkuperäisessäkin reseptissä sanotaan, possun voi korvata esimerkiksi purkkitonnikalalla, mutta usein kimchijjigae tarjoillaan myös kokonaan ilman lihaa, eli resepti sopii sovellettuna myös kasvisruoan ystäville.

KIMCHIJJIGAE eli kimchimuhennos

200 g possua, itse käytin pakastimesta löytyneen fileen lopun, mutta vieläkin maukkaamman version saat käyttämällä rasvaisempaa ruhonosaa

4 dl kimchiä

1 rkl sokeria

1 tl chilijauhetta tai -hiutaleita

1 rkl gochcujangia eli korealaista chilitahnaa

1 sipuli

1 kevätsipuli (itse laitoin vielä yhden kynnen valkosipuliakin)

½ pkt (n. 150-200 g) tofua

vettä

(seesamiöljyä)

Laita aluksi kimchit kattilan pohjalle. Mikäli kimchipussissa/-rasiassa on kimchistä valunutta mehua, kaada myös se kattilaan, sillä se antaa muhennokselle erityisen hyvän ja voimakkan maun. Lisää pilkotut sipulit, chili ja chilitahna sekä sokeri ja lopuksi myös ohueksi suikaloitu possu kattilaan ja lisää vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyvät juuri ja juuri. 

Laita kansi kattilan päälle ja hauduta muhennosta noin 30 minuuttia, aluksi noin 10 minuuttia korkeammalla lämmöllä ja loput 20 minuuttia alhaisemmassa lämpötilassa. Lisää vielä kuutioiksi leikattu tofu noin 5 minuuttia ennen kypsennysajan päättymistä. Voit myös lorauttaa hieman seesamiöljyä sekaan juuri ennen tarjoilua. 

Koreassa kimchijjigae tarjotaan aina riisin kera, mutta itselleni muhennos maistui myös ilman riisiä. Koska herkkua valmistui iso kattilallinen kerralla, lämmitin sitä vielä seuraavana päivänä lounaaksi ja kuten muhennoksilla usein on tapana, niin myös tämä maistui yön yli muhittuaan vieläkin paremmalta uudelleen lämmitettynä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti