sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Korealainen BBQ suomalaisesta grillistä

Suomen kesä on lyhyt mutta ihana. Erityisen ihanan siitä tekevät kaikki mahtavat kesäruoat, kuten uudet perunat, kalat, mansikat ja herneet sekä grillimakkarat. Mutta vaikka perunaa ja silliä voisikin syödä päivästä toiseen, päätin testata kokkaustaitojani valmistamalla kotijoukoille korealaista ruokaa suomalaisittain. Kukaan aterijoitsijoista ei ole aikaisemmin syönyt korealaista ruokaa, saati käynyt Koreassa, joten makumaailma oli sinänsä outo eikä vertailukohtaa ollut aikaisemmin hankittuna.
Kesäinen BBQ-menumme sisälsi kolmea panchania, possun lihaa sekä riisiä ja salaattia. Olin tuonut tuliaisina korealaista gochujang-chilitahnaa sekä ssamjang-maustetahnaa ja matkalaukusta löytyi myös possulle tarkoitettua bulgogi-marinadia sekä torilta ostettua kimchiä.

Possun lihaksi valitsin hieman rasvaisemman kasslerin, joka sopi tarkoitukseen vallan mainiosti. Suomalaisesta lihatiskistä löytyy helposti myös samgyeopsaliin sopivia kylkiviipaleita, mutta tällä kertaa halusin päästä testaamaan marinadia, joten samgyeopsal jääkööt toiseen kertaan. Lehtisalaatit poimin suoraan kasvimaalta, ja munakoisoa löytyi sopivasti kaupan tiskistä pulleina yksilöinä.

Kurkkusalaatin valmistin tätä reseptiä hieman mukaillen ja munakoiso muotoutui gajinamulin muotoon tätä ohjetta käyttäen. Lisäksi keitin riisiä tavallisesta, valkoisesta puuroriisistä, joka sopii hyvin etenkin syömäpuikkoja käytettäessä. Irtonaisempi riisi on hankalaa syödä puikoilla ja sitä on myöskin vaikea saada pysymään siististi lehtisalaattikäärön sisässä.

Makuraadin tuomio oli päivällisen jälkeen "sopivan tulista" ja "ihan hyvää (mutta...)". Kimchi oli raadin mielestä maukasta ja ssamjang melko suolaista. Salaatinlehteen kääriminen oli hauska uutuus, samoin kuin lihan leikkaaminen saksia käyttäen. Tosin osa raadista oli kuitenkin sitä mieltä, että käärii vastaisuudessakin lihat ja lisukkeet mieluummin turkkilaiseen tai meksikolaiseen tapaan tortillaan tai pitaleipään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti