torstai 24. lokakuuta 2013

Korealainen kotiruoka nro 1. Doengjang jjigae

Doenjang jjigae (된장찌개) on suosituin korealaisissa kodeissa tehtävä ruoka, ikään kuin korealaisten vastine makaronilaatikolle tai jauhelihakastikkeelle. Perinteisesti keitto koostuu tofusta, kasviksista sekä doenjang-tahnasta, joka tehdään hapattamalla soijapavuista. Doenjangin makua on vaikea kuvailla; se ei ole tulinen, vaan hyvin "maanläheinen", papumainen ja ehkä jopa suolainen, vaikka ei itse asiassa suolaa juuri sisältäisikään. Jos oikein juhlavalle päälle sattuu, voi sekaan lisätä myös possun tai naudan suikaletta, mutta arkipäivänä pelkkä tofu ja kasvikset riittävät. Kasviksia voi käyttää oman mielikuvituksen mukaan, mutta soveltuvia ovat (omassa reseptissäni käytettyjen lisäksi) vaikkapa kurkku, retikka, erilaiset sipulit, paprika ja kaali. Myös sieniä voi laittaa kasvisten joukkoon.


Keitto tarjoillaan riisin kanssa ja korealaiset käyttävät keiton liemeen riisin huuhteluvettä, johon on tarttunut sopivasti tärkkelystä liemen sakeuttamiseksi. Jos et halua keittää riisiä tai huuhtelulientä ei ole saatavilla, onnistuu keitto mainiosti ihan tavalliseenkin veteen tehtynä. 

Keitto maistuu mainiosti tavallisena kotiruokana, mutta sen lisäksi hieman kevyempi (enemmän vihanneksia, vähemmän tofua) versio tarjoillaan usein ravintolassa muiden ruokien lisukkeena. 

DOENJANG JJIGAE eli tofukeitto paputahnasta

(2-3 hlön annos)

200 g tofua

1 peruna

½ kesäkurpitsa

½ sipuli (tai 1 kokonainen pieni sipuli)

1 chilipalko

2 rkl doenjang-tahnaa

1 tl gochugarua (korealainen chilihiutale)

2 valkosipulinkynttä

(200 g possun tai naudan suikaletta)

6 dl vettä (osa mielellään riisin huuhteluvettä)

Kuumenna hienonnettu valkosipuli ja chilipalko kattilassa pienessä tilkassa öljyä, lisää mukaan doenjang-tahna ja chilihiutaleet. Jos haluat keitossa lihaa, lisää se tässä vaiheessa mausteiden sekaan. Anna kypsyä pari minuuttia. Lisää sitten joukkoon hieman vettä (n. ½ dl) ja sekoita voimakkaasti, jotta paputahna alkaa liukenemaan veteen. Kun seos alkaa saota, voit lisätä vettä pikkuhiljaa, kunnes kaikki tahna on liuennut eikä paakkuja ole jäljellä. Lisää suupalan kokoisiksi kuutioidut vihannekset ja pieneksi pilkottu sipuli ja loput vedet ja anna kiehua kunnolla noin 10 minuuttia (tai kunnes perunat ovat kypsiä). Tarjoile keitto riisin kera höyryävän kuumana. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti