tiistai 8. lokakuuta 2013

Kurpitsapuuro (Hobaakjuk)

Suomessa asuessani en juuri koskaan ostanut kaupasta kokonaista kurpitsaa. Täällä kurpitsoja on kuitenkin saatavilla monissa muodoissa ja myös sopivan pienen kokoisina, joten kauppakassiini eksyi eräs kauniin vihreäkuorinen yksilö, jonka jalostin sittemmin korealaiseksi kurpitsapuuroksi (호박죽, hobaakjuk).



Puuro on siis enemmänkin makea kuin suolainen versio ja toimii korealaisille vaikkapa aamupalalla tai muuten vaan välipalana. Ehkäpä makean ja sakean koostumuksensa myötä myös yksinäisen illan lohturuokana...

HOBAAKJUK eli kurpitsapuuro (2 annosta)

½ pienestä kurpitsasta

3/4 dl puuroriisiä

4-5 dl vettä

4-5 tl sokeria tai hunajaa

ripaus suolaa

saksanpähkinää (tai muita pähkinöitä) tai pinjansiemeniä koristeluun

Aloita huuhtelemalla riisi. Huuhdeltuasi sen pariin kertaan jätä riisit likoamaan noin 1,5 dl:aan vettä ainakin tunnin ajaksi. Kuori ja puhdista kurpitsan lohkot siemenistä ja paloittele kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Laita kurpitsakuutiot kiehumaan kattilaan niin, että niiden pinta juuri ja juuri jää veden alle. Kun riisit ovat lionneet riittävän kauan, soseuta riisi-vesiseos sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa niin, että saat maitomaisen, hieman sakean koostumuksen aikaiseksi. Osa riisinjyvistä jää hienona rakeena astian pohjalle. 

Kun kurpitsat ovat kiehuneet vedessä pehmeiksi, soseuta ne sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Ennen soseuttamista voit kaataa hieman keitinvettä pois, jos haluat puurosta sakeampaa.Lisää soseutettuun kurpitsaan riisi-vesiseos samalla sekoittaen. Laita kurpitsa-riisi-vesisose vielä takaisin liedelle ja kiehauta kevyesti noin viiden minuutin ajan, kunnes puuro on sakeutunut sopivaksi. Lisää puuroon sokeria ja ripaus suolaa maun mukaan. Mikäli pidät enemmän sosekeittomaisesta, suolaisemmasta mausta, voit vähentää sokerin määrää. Koristele puuro pähkinärouheella tai pinjansiemenillä ja nauti höyryävän lämpimänä.

Keitto maistuu erinomaiselle myös seuraavana päivänä lämmitettynä, joten voit tehdä kerralla isommankin satsin jääkaappiin maustumaan.


2 kommenttia:

  1. Multahan on mennyt tämä puuroresepti aivan ohi, mutta ehtii vielä onneksi, puuroriisin puutteessakin. Hyvä tietää, että jälkilämmitys onnistuu, koska aamulla ei ihan riitä kärsivällisyys kokkailuun :) Sattuisko sulla leikkaamiseen olemaan jotain vinkkejä? Jos kirvestä ja uuniesipaahtamista ei lasketa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä onkin jo vanha resepti, viime "kurpitsakaudelta" oikeastaan. Mutta hyvä kun nyt löytyi!

      Leikkaamiseen mulla ei ole muuta vinkkiä kuin terävä veitsi (ja varovaiset sormet!). En oo täällä tavannut edes mitään ihan mahottomia yksilöitä, vaan kyllä nämä vielä ovat haljenneet ihan omien kätösten voimin. Kirves on tietty hyvä lisä... :D

      Poista