tiistai 8. lokakuuta 2013

Mitä tehdä munakoisosta? (Gajinamul)

Koreassa hyvännäköisiä munakoisoja on saatavilla ympäri vuoden. Itse pidän munakoisosta lähes miten tahansa valmistettuna, mutta olen kuullut monien tuskailevan sen kanssa, sillä munakoison valmistuksen ajatellaan olevan jotenkin hirveän työlästä tai hankalaa. Johtuneeko siitä, että monissa resepteissä munakoisoa tulee itkettää hyvä tovi ennen kuin itse ruoanvalmistukseen voidaan edes ryhtyä. 

Selaillesani korealaisia reseptejä huomasin tämän helpon munakoisoreseptin (gajinamul, 가지나물)  ja sovelsin sitä hieman pienemmälle määrälle sekä omaan suuhun maistuvammaksi. Olen huomannut, että korealaiset luottavat pyhään kolminaisuuteen "soija-valkosipuli-seesaminsiemenet" lähes minkä tahansa vihanneksen kanssa. Lisää vielä hieman öljyä, chiliä sekä kevätsipulia, niin saat aidon korealaisen kastikkeen mihin tahansa salaattiin sopivaksi. Itse olen siis kokeillut ko. reseptillä ainakin pinaattia, munakoisoa sekä parsakaalia, ja kaikki ovat maistuneet erinomaisesti. Tosin nyt kyseinen resepti alkaa olla jokseenkin loppuun kaluttu täällä bloginkin puolella, joten olkoon tämä viimeinen soija-valkosipuli-seesaminsiemen-kevätsipuli-vapaavalintainenkasvis -resepti toistaiseksi. Mutta tässä se tulee:

GAJINAMUL eli munakoisolisäke 

1 munakoiso

1 kynsi valkosipulia

1 pieni kevätsipuli tai puolikas isosta sipulista

1 tl soijaa

1 tl seesamiöljyä (tai tavallista rypsäriä)

chilijauhetta

seesaminsiemeniä

Leikkaa munakoiso kahteen tai kolmeen osaan ja puolita palaset vielä keskeltä pituussuunnassa. Höyrytä munakoison palaset joko höyrytyskattilassa tai silikonikääreessä (itse käytän erinomaista silikonista höyrytysvuokaa, jossa kolme kolosta vihanneksille). Höyrytä, kunnes munakoisot kypsyvät ja pehmenevät sopivasti. Tähän kului omalla silikonivuoallani mikrossa täydellä teholla noin 4-5 minuuttia. Jätä kypsät munakoisot jäähtymään.

Hienonna valkosipuli ja kevätsipuli ja sekoita ne muiden kastikkeen ainesten kanssa. Kun munakoiso on jäähtynyt, revi siitä suikaleita pitkittäissuunnasa ja sekoita suikaleet kastikkeeseen. 

Munakoisolisuke toimi tällä kertaa mainiosti paistetun tofun kanssa ja toi mukavasti suolaisuutta sekä makua pehmeään ja mietoon tofuun. Sopinee myös riisin lisukkeeksi.Ja alla vielä kuva omasta silikonivuoasta. Todella kätevä kaikenlaiseen höyrytykseen ja paketin mukana tuli myös ohjekirjanen, jossa lisätietoa eri ruokien kypsymisnopeuksista ja suositelluista lämmöistä. Vuoassa voi kasvisten lisäksi kypsentää kalaa, lihaa tai esimerkiksi perunoita, mutta itse käytän tätä lähinnä kasvisten kanssa. Esimerkiksi porkkanat sekä parsakaali jäävät ihanan kirkkaan värisiksi verrattuna haaleisiin keitettyihin versioihin. Lisäksi vuoka kypsentää vihannekset supernopesti, vain muutamassa minuutissa. Suosittelen lämpimästi! (Blogistin huomio: ei ole maksettu mainos, enkä edes muista silikonivuoan valmistajan nimeä :) )


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti