tiistai 8. lokakuuta 2013

Munahaukan herkku (Gyeranjjim)

Tunnustaudun munahaukaksi. Syön kananmunia päivittäin ja uskonkin, että kananmuna on ehkä maailman monikäyttöisin raaka-aine, ainakin mitä ruoanlaittoon ja leivontaan tulee. Useimmiten munat löytyvät lautaseltani paistettuna tai keitettynä, mutta toisinaan sitä kaipaa vaihtelua. Gyeranjjim on korealaisten höyrytetty kananmunalisuke, jota tarjoillaan lähes aina Korean BBQ-illallisella lisukkeena, mutta toisinaan myös lounasruokien kera. Yleensä se tuodaan pöytään höyryävän kuumana savikipossa ja nälkäisen haukan pitääkin malttaa mielensä, jotta kieli ei pala kiehuvassa kananmunassa. 

Herkku on helppo valmistaa ja rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että pidin omatekemääni versiota jopa parempana kuin korealaisten versiota, johtuen todennäköisesti runsaammasta suolan käytöstä. Tiedän, tiedän, suola on epäterveellistä, mutta kyllä asia vaan on niin, että kananmunan kanssa kuuluu olla suolaa!

GYERANJJIM eli höyrytetty kananmuna

2 kananmunaa

1 dl vettä tai laimeahkoa vihannes- tai kanalientä

½ kevätsipuli

ripaus suolaa

seesaminsiemeniä koristeeksi

Sekoita munien rakenne rikki ja lisää joukkoon neste. Itse käytin mietoa kasvislientä, ja se sopi tähän erinomaisesti. Jos liemi on kovin suolaista, ei munien joukkoon tarvi välttämättä lisätä suolaa ollenkaan. Jos käytät pelkkää vettä, lisää silloin ripaus suolaa. Pilko munien joukkoon puolikas kevätsipuli ja sekoita tasaiseksi. 

Kaada seos kuumankestävään astiaan ja peitä foliolla. Laita astia kattilaan vesihauteeseen ja kypsennä hiljalleen kiehuvassa vesihauteessa noin 9-11 minuuttia riippuen siitä, miten jäykkää munakasta haluat. Korealaiset pitävät löysähköstä, jopa vetisestä munakkaasta, mutta itse pidän kiinteästä versiosta enemmän. Munakas on valmis, kun se on kypsynyt tasaisesti ja hölskyy hieman astiaa ravistettaessa.
Mielestäni höyrytetyn munakkaan juju on sen koostumuksessa, joka on silkkisen tasainen ja pehmeä. Jos haluaa hifistellä ja varmistaa tasaisuuden viimeisen päälle, voi muna-nestesekoituksen kaataa kypsennysastiaan siivilän läpi, jolloin kaikki mahdolliset kokkareet tasoittuvat taatusti. Sipulin voi myös lisätä munakkaaseen ripottelemalla sitä ainoastaan kypsän munakkaan päälle, mutta itse sipulia rakastavana sekoitin sitä myös munakkaan joukkoon. Lisäksi munakkaan päälle voi lisätä hieman seesaminsiemeniä makua ja ulkonäköä parantamaan.

Tämä sopii paitsi lisukkeeksi, myös aamiaisella tai iltapalalla nautittavaksi. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti