tiistai 6. toukokuuta 2014

Päivällisvieraana korealaisessa kodissa (Chamchijeon)

Saimme kutsun korealaiseen kotiin sunnuntaipäivälliselle. Kerta oli ensimmäinen, ja jännitys oli käsinkosketeltavaa, sillä kutsun saaminen on perinteisesti suuri kunnia. Jännitys oli kuitenkin turhaa, sillä isäntäpari lapsineen loi päivälliselle rennon, konstailemattoman ja kaikinpuolin mahtavan tunnelman. 

Pöytään katettiin yli kaksikymmentä erilaista ruokalajia, joista kaikki oli itse valmistettua, ilman keinotekoisia lisä- tai säilöntäaineita. Saimme nauttia mm. eri tavoin valmistetuista panchaneista eli lisukkeista, mukaanlukien merilevästä, iduista, fermentoiduista shisho-lehdistä sekä tietysti erilaisista kimchi-lajikkeista (tavallisen kaalikimchin lisäksi tarjolla oli ainakin valkoista mul kimchiä).   Lisäksi pöytään katettiin soijapaputahnakeittoa (sisältäen kauden kasviksia ja tofua), friteerattuja suupaloja (kurkkuja, katkarapuja, lihapullia sekä raidallisia surimi-retikka-kinkku-yhdistelmiä) sekä tietenkin riisiä. Tarjolla oli myös herkullista kanapataa sekä naudanlihaa paistettujen nuudelien kera, riisin keitinveden kanssa tarjottavaa "kattilanpohjariisiä" ja salaattia manteleilla ja hedelmillä höystettynä. Makeaa puolta edusti tahmea riisikakku, johon oli lisätty erilaisia hedelmiä sekä mausteita makua antamaan. Ruokajuomana nautimme tietysti perikorealaiseen tapaan olutta ja sojua. 

Korealaisittain ruokailutapahtuma kesti tuntikausia, jona aikana naposteltiin ruokia pikkuhiljaa yhteisiltä lautasilta. Ruoka oli mahtavaa ja isäntäpari silminnähden helpottunut, kun maistelimme herkkuja hyvällä ruokahalulla. Alla muutama räpsy herkuista:







Reseptirintamalla jatketaan edelleen helppojen lisukeruokien parissa. Chamchijeon eli tonnikalapihvit löytyvät usein korealaisten koululaisten lounasrasiasta, sillä ruoka on helppoa ja nopeaa valmistaa ja se maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin hiukopalana.

CHAMCHIJEON eli tonnikalapihvit

1 prk säilyketonnikalaa

1 valkosipulin kynsi murskattuna

½ dl sipulia hienonnettuna (omissa pannareissani on kevätsipulia, mutta tavallinen käy yhtä hyvin)

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 tl seesamiöljyä

1 kananmuna

1 rkl vehnäjauhoja

Sekoita tonnikala, sipuli ja valkosipuli sekä mausteet keskenään. Lisää öljy ja kananmuna sekä ruokalusikallinen vehnäjauhoja ja sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile massasta pyöreitä lettuja öljytylle paistinpannulle ja paista molemmin puolin kunnes pinta muuttuu kullanruskeaksi (yhteensä n. 3-5 min). Tonnaripihvit maistuvat esimerkiksi riisin ja salaatin kera.


4 kommenttia:

  1. Oletko nyt aivan varma että oli täysin ilman keinotekoisia aineita, nimittäin ainakin Suomessa ihan tavallinen jauhelihapakettikin sisältää vaikka mitä myrkkyjä..

    Mutta oikein syötävän ihanalta näyttää! Kateellisia ollaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, näin siis isäntä-/emäntä minulle asian teroittivat, mutta toki varmaankin ruoissa oli käytetty esim. soijakastiketta jne, joka nyt tuskin ihan pelkästään luonnollisista aineista koostuu. Lähinnä nuo lisukkeet eli panchanit olivat heidän ylpeydenaiheensa, ja niiden lisäainettomuuden kyllä uskon, nimittäin kotitekoisuus on korealaiselle ikään kuin kunnia-asia ja täällä maaseudulla usein kasviksetkin kerätään omin kätösin tuosta ojanpielestä (kaikkine pakokaasuineen!!).

      Olin viime syksynä emännän vanhempien kanssa tekemässä kimchiä, ja siellä kyllä tosiaan (käsittämättömästi) koko prosessi tehtiin alusta asti itse; kaalit tietysti omasta maasta, mutta myös chilipasta (gochujang) täysin omatekoisesti itse kasvatetuista ja kuivatuista chileistä, sipulista, retikasta jne. Ihan hirvittävän isotöinen homma, mutta selkeästi paikallisille myös ylpeyden aihe!

      Poista
  2. Kylläpä kuulosti ja näytti houkuttelevalta tuo päivällinen, ja vallankin lisukkeet olisivat erityisen mielenkiintoisia ei-Korean-kävijälle. Ja kovasti vaivaa on nähty tarjoilun eteen! Jäin sitten miettimään mitä on tämä "kattilanpohjariisi" ja vielä keitinveden kanssa tarjottuna - varmaankin jotain perinteistä?, vaikka suomeksi selko-selostettuna vaikuttaa - krhm - hieman yllättävältä muun listan seassa ;-)
    mbk

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo lisukkeet ovat yleensä kohtuu yksinkertaisia - joskin aikaavieviä- valmistaa, kunhan vain oikeat raaka-aineet on saatavilla. Suomessa siis hankalaa, mutta täällä kyllä onnistuu suomalaiseltakin amatöörikokilta!
      Se kattilanpohjariisi on kyllä yksi ihmeellisimmistä ruoista; makunsa puolesta täysin yhdentekevä, mauton ja kertakaikkisen turha, mutta jostain syystä korealaisille just "se juttu". Ei voi ymmärtää.... :D

      Poista