tiistai 8. lokakuuta 2013

Piknik-pallerot (osaek jumeokbap)

Wappuun kuuluu olennaisesti piknik. Ja kivat värit. Ja sormin syötävät pikkuherkut. Jos sushi on mielestäsi jo niiiiin last season, niin tässäpä vähän vastaavanlaista askartelua vaativaa naposteltavaa. 



Eli kyseessä on korealaiset riisipallerot osaek jumeokbap (오색 주먹밥). Palloihin voi käyttää mielikuvitustaan rajattomasti, sillä täyte- ja värivaihtoehtoja voi tietysti vaihdella maun ja mieltymysten mukaisesti. Itse käytin palloihin keltaista paprikaa, porkkanaa, vihreää chiliä, jauhelihaa sekä merilevää. Muita vaihtoehtoja ovat vaikkapa kurkku, kesäkurpitsa, pinaatti, kananmunan keltuainen, kinkku...

Tässä esimerkkiohje noin parinkymmenen pallon satsiin

OSAEK JUMEOKBAP eli riisipallerot

2,5 dl puuroutuvaa riisiä

1 dl jauhelihaa paistettuna

1/4 dl hienonnettua chilipaprikaa

1/4 dl hienonnettua merilevää

1/4 dl hienonnettua porkkanaa

1/4 dl hienonnettua keltaista paprikaa

1 tl seesamiöljyä

ripaus suolaa

seesaminsiemeniä

Mikäli haluat palleroiden olevan aidosti korealaisen makuisia, voit käyttää jauhelihan maustamiseen joko valmista bulgogi-marinadia (tai tehdä marinadin itse, kts. resepti täältä), mutta mikäli haluat oikaista hieman, voit maustaa jauhelihan oman mieltymyksesti mukaan, esim. jeeralla, paprikajauheella, valkosipulilla, pippurilla ja suolalla. 

Keitä riisi kypsäksi ja jätä jäähtymään kattilaan. Lisää jäähtyneeseen riisiin teelusikallinen seesamiöljyä, seesaminsiemenet sekä ripaus suolaa ja sekoita varovasti keskenään.

Mausta jauheliha (joko bulgogi-maustein tai omalla tyylillä) ja paista kypsäksi. Hienonna kasvikset pieneksi kuutioksi ja paista muutaman minuutin ajan pannulla niin, että rakenne hieman pehmenee. Esimerkiksi porkkana ja paprika pehmenevät parissa minuutissa sopiviksi. Voit lisätä myös kasviksiin pienen ripauksen suolaa. 

Ota noin puoli desilitraa riisiä viiteen eri astiaan ja sekoita kukin annos yhden kasviksen (ja jauhelihan) kanssa, jolloin sinulla on porkkana-riisisekoitus, chili-riisisekoitus, jauheliha-riisisekoitus, paprika-riisisekoitus sekä merilevä-riisisekoitus. Jätä osa jauhelihasta pallojen täytettä varten. Täytteenä voi käyttää myös muita aineksia jauhelihan sijaan, esim. tofua, munankeltuaista tai kasviksia. 

Aloita pallojen valmistus. Ota avuksi palanen muovikelmua kämmenelle ja lusikoi riisi-kasvissekoitusta noin ruokalusikallinen kelmun päälle. Lisää keskelle haluamasi täyte (esim. jauheliha) ja lisää vielä hieman riisiseosta päällimmäiseksi. Purista riisit palloksi ja kierrä kelmu tiukaksi nyytiksi, jolloin riisi muotoutuu sopivasti täytteen jäädessä pallon sisään. Avaa kelmunyytti varovasti ja aseta valmis pallo lautaselle. Jatka samalla tavalla kaikkien riisiseosten osalta.


Laita valmiit riisipallot hetkeksi jääkaappiin vetäytymään, jolloin pallomainen rakenne pysyy paremmin kasassa. Tarjoilua varten voit asetella pallukat vaikkapa paperisiin muffinivuokiin, josta ne on helppo ja siisti syödä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti