torstai 24. lokakuuta 2013

Potut pottuina (Gamja jorim)

Suomi-lomailut on nyt lomailtu ja edessä on paluu korealaisen ruoan pariin. Sattuneesta syystä kahden hengen taloudessamme riittää nyt perunaa muutamaksikin päiväksi, joten luvassa on useampia perunapostauksia korealaiseen tapaan. Ensimmäisenä kokeiluun lähti gamja jorim (감자 조림), jonka voisi sanoa olevan kaukaista sukua suomalaisille paistetuille perunoille. 

GAMJA JORIM eli korealaiset paistetut perunat

3-4 perunaa

1 sipuli

1 porkkana

1 dl vettä

3 rkl soijakastiketta

3 rkl sokeria (tai 1 rkl siirappia/hunajaa ja 1 rkl sokeria)

seesamiöljyä

seesaminsiemeniä

Aloita kuorimalla ja paloittelemalla perunat reilun kokoisiksi suupaloiksi. Huuhtele paloiteltuja perunoita lävikössä juoksevan veden alla, jotta ylimääräinen tärkkelys peseytyy pois. Paista perunoita muutama minuutti öljytyllä paistinpannulla niin, että perunan väri alkaa muuttua hieman läpikuultavaksi. Lisää mukaan paloiteltu porkkana. Sekoita desilitraan vettä 3 rkl soijakastiketta ja sokeri (sekä mahdollinen hunaja / siirappi). Kaada seos perunoiden joukkoon pannulle ja pienennä lieden lämpötilaa hieman, jotta neste ei heti haihdu pannulta. Kuori ja paloittele sipuli ja lisää se perunoiden ja porkkanan joukkoon pannulle. Kypsennä perunaseosta pannulla noin kymmenen minuuttia tai kunnes perunat alkavat olla sopivan pehmeitä. Voit myös lisätä hieman vettä kypsennyksen aikana, mikäli neste haihtuu pannulta ennen perunoiden kypsymistä.


Kun perunat ovat sopivasti pehmenneet ja neste on haihtunut, ota pannu pois liedeltä. Kaada perunat tarjoiluastiaan ja sekoita vielä joukkoon noin ruokalusikallinen seesamiöljyä. Ripottele valmiin annoksen päälle halutessasi hieman seesaminsiemeniä.Gamja jorimin voit tarjoilla lämpimänä tai kylmänä. Ja kaikkien karppaajien riemuksi voin kertoa, että oikeaoppisesti korealaiset syövät tämän ruoan riisin lisäkkeenä, muuta ei sitten tarvitakaan :) Itse kuitenkin paistoin kyytipojaksi tonnikalapihvejä, joiden kanssa potut hävisivät kulhosta varsin nopsasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti