sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Raa'at ravut ja muut perinneherkut

Erinäisten olevien ja tulevien merkkipäivien kunniaksi illallistimme pitkästä aikaa astetta paremmassa ravintolassa miehen kanssa (mielestäni toisen nimen nimipäivä on täysin pätevä syy lähteä ulos syömään hienoon ravintolaan). Ravintola oli nimeltään 임영관 (Im Jong Kwan) ja ruokalista piti sisällään erilaisia menukokonaisuuksia sisältäen korealaisia perinneherkkuja paikallisittain valmistettuna. Oma menumme koostui paristakymmenestä erilaisesta ruokalajista, joiden kaikkien nimiä en valitettavasti osaa sanoa, mutta alla seikkaperäinen kertomus pöydän antimista. Koko setti maksoi 13 000 wonia per lurkki (hieman alle kymmenen euroa) ja panchanit tarjoillaan all-you-can-eat -tyyliin, eli maha ei todellakaan jäänyt kurnimaan. 

Kokoelma panchaneita: ylhäällä vasemmalla arvatakseni saniaistyyppinen, marinoitu kasvis, ylhäällä oikealla mulkimchi eli "vesikimchi" koostuen kaalista ja chilistä kylmässä liemessä, alhaalla vasemmalla kurkkukimci sipulin kera ja alhaalla oikealla perinteinen kaalikimchi.

Ylhäällä vasemmalla pinaatti tai pinaattimainen, marinoitu panchan, ylhäällä oikealla etikkaisia chilipalkoja, alhaalla vasemmalla marinoituja perunoita ja alhaalla oikealla salaatilehtiä, joihin voi kääriä kalaa, lihaa tai tofua panchaneiden kera. 

Kokonaisuus sisälsi paljon mereneläviä. Vasemmalla ylhäällä raakoja, marinoituja rapuja. Ravut olivat siis syötäviä kuorineen kaikkineen, mutta kuori oli hyvin pehmeää ja helposti pureskeltavaa, joten lihan imeminen saksista onnistui kohtuullisen helposti. Koko kuorta en sentään kelpuuttanut syötäväksi. Oikealla ylhäällä höyrytettyä kampelaa keitetyn retikan kera, vasemmalla alhalla "something from the sea", todennäköisesti raakaa kalaa tulisessa kastikkeessa ja oikealla alhaalla blogistin henkilökohtainen suosikki, raakaa kampelaa makeantulisessa kastikkeessa kaalin, salaatin ja porkkanan sekä merilevän kera.

Ylhäällä vasemmalla chapjae eli paistettuja nuudeleita kiinalaiseen tapaan, ylhäällä oikealla taas japanilaistyyppistä tempuraa eli uppopaistettua mustekalaa sekä jotain tunnistamattomaksi jäänytta kasvista. Alhaalla vasemmalla pajeon eli korealainen pannukakku vihanneksilla ja alhaalla oikealla korealainen perinteinen bulgogi eli marinoidut ohuet lihasuikaleet enoki-sienten kera.

Ylhäällä vasemmalla tofua soijakastikkella, ylhäällä oikealla hyvin tyypillinen doengjangjjigae eli doengjang-tahnalla maustettu keitto, joka yleensä sisältää kesäkurpitsaa tai kurkkua, sipulia, tofua ja tammenterhohyytelöä. Alhaalla vasemmalla on "sekalainen lautanen" sisältäen lihaa, porkkanaa, munakasta, kurkkua, merilevän kaltaista tummaa merikasvia sekä nuudelimaista, taikinasta tehtyä suikaletta (päällimmäisenä). Alhaalla oikealla vielä kuva koko komeudesta, joskin kuvassa ei ole vielä aivan kaikki ruokalajit. Edellämainittujen lisäksi tarjoiltiin ruoan kanssa tietysti riisiä sekä jälkiruoaksi makeaa, kanelista riisijuomaa.

Koko menu oli varsin kattava olematta kuitenkaan turhan raskas. Koska pöydässä oli hurjasti kasviksia ja mereneläviä eikä kovinkaan paljon lihaa, oli olo kylläinen, muttei turhan ähky. Ensikertalaiselle korealaisiin ruokiin tutustujalle ruokalajien määrä saattaa olla melko pyörryttävä ja pöydän ääressä tulee helposti makuyhdistelmien runsaudenpula, mutta hinta-laatusuhteeltaan ravintola oli erinomainen ja palvelu ystävällistä, joten todennäköisesti vierailemme paikassa vielä uudestaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti