tiistai 8. lokakuuta 2013

Rentoilusushi eli kimbap

Korealaiset pysyvät tiukasti kannassaan: sushi on alunperin lähtöisin Koreasta. Tiedä häntä, en viitsi ainakaan vastaan väittää, eikä olisi mitään syytäkään. Ihastuin näihin herkkupaloihin heti ensimmäisen Koreassa viettämäni viikon aikana, sillä se on melko pehmeä laskeutuminen paikallisen keittiön pariin. Korealainen sushin tapainen lounasruoka on siis kimbap, joka eroaa kuitenkin japanilaisesta serkustaan useammallakin tavalla. Kimbapin sisälle ei yleensä laiteta raakaa kalaa, vaan täytteinä toimivat mm. surimipuikot (eli "ravukkeet", kuten mahtava ilmaisu kuuluu), purkkitonnikala, majoneesi, juusto, kinkku, paistettu kananmuna sekä erilaiset kasvikset mukaan lukien porkkana, kurkku, retikka, kimchi ja pinaatti. Kimbap-riisin valmistukseen löytyy myös nähtävästi yhtä monta ohjetta kuin kokkiakin, sillä osa maustaa riisinsä seesamiöljyllä ja suolalla, osa riisiviinietikalla ja osa käyttää riisinsä ihan au naturel.

Keskeisenä eroavaisuutena japanilaiseen sushiin taitaa kuitenkin olla kimbapin valmistamisen rentous; ei puhettakaan millintarkasta riisinlevityksestä, etikan löyhyttelystä, oikeaoppisesta raa'an kalan lämpötilasta tai muusta hifistelystä, jota naapurikeittiössä niin usein tunnutaan korostavan. Korealaiset tekevät kimbapit käden käänteessä ja nauttivat ne puolijuosten matkalla töistä kahvilaan. Kimbapia on perinteisen viipaloidun rullamuodon lisäksi myös jänninä kolmionmuotoisina wrappeina sekä leikkaamattomina, merilevään käärittyinä tötteröinä. Ei se ole niin justiinsa, kunhan se vaan maistuu ja riisi on keitetty juuri oikein (mikä se "juuri oikein" sitten ikinä onkaan...).

KIMBAP eli sushimaiset merilevä-riisirullat

2 dl keitettyä valkoista riisiä (mielellään "sushiriisiä", mutta ehdottomasti puuroutuvaa sorttia)

5 noriarkkia (kuivattua merilevää)

5 pitkää tai 10 lyhyttä surimipuikkoa

2 kananmunaa

½ porkkana 

½ kurkku

5 pitkää keltaista retikkapuikkoa (pickled daikon radish)

Lisäksi riisin maustamiseen seesaminsiemeniä ja suolaa sekä bambumatto rullan käärimistä avustamaan.

Keitä riisi paketin ohjeen mukaan hieman normaalia vähemmässä (n. 95%) vedessä. Suikaloi porkkana ja kurkku ohuiksi suikaleiksi ja keitä porkkanasuikaleita muutama minuutti, jotta ne hieman pehmiävät. Älä kuitenkaan keitä porkkanoita kypsäksi! Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja paista pannulla munakkaaksi. Suikaloi hieman jäähtynyt munakas samaan tapaan kuin vihannekset. Kun riisi on valmista, mausta se suolalla ja sekoita joukkoon hieman seesaminsiemeniä. 

Aloita kimbapin kokoaminen: levitä noriarkille riisiä noin 2/3 arkin pinta-alasta. Riisin määrä on makuasia; toisinaan rullat ovat muhkeita, mikäli riisiä on käytetty runsaasti, mutta itse pidän hieman ohuemmista, helpommin suuhun mahtuvista palasista. Kokoa sen jälkeen arkin alareunaan täytteet: surimi, kananmunasuikaleet ja kasvikset. Aloita rullaaminen varovasti ja rullaa tiukasti niin, etteivät täytteet ja riisi pääse valumaan rullasta ulos. "Liimaa" rulla kiinni kostuttamalla noriarkkin yläreuna vedellä, jolloin arkki tarttuu kiinni ja voila, rulla on valmis! Leikkaa rulla ehdottomasti terävällä veitsellä suupalan kokoisiksi viipaleiksi. Voit helpottaa leikkaamista levittämällä veitsen terään hieman ruokaöljyä. 
Mikäli pidät soijasta, voit kostuttaa kimbapit soijakastikkeessa. Korealaiset eivät kuitenkaan yleensä käytä wasabitahnaa kimbapin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti