torstai 24. lokakuuta 2013

Suomalais-korealainen suppisfuusio (japchae suppilovahveroista)

Japchae (잡채) on eräs suosituimmista juhlaruoista korealaisessa pitopöydässä. Ruokalaji koostuu dangmyeon-nuudeleista eli tärkkelyspitoisista bataattinuudeleista, jotka paistetaan öljyssä ja sekoitetaan vihannesten sekä sienien ja joskus myös lihan kera. Tyypillisimmillään japchaessa käytetään ohueksi suikaloitua porkkanaa, sipulia, pinaattia sekä sieniä. Sekaan heitetään hieman naudalihaa ohuina, bulgogi-tyyppisinä siivuina ja koko seos maustetaan soijakastikkeella sekä seesamiöljyllä. 


Japchae on lähes jokaisen korealaisen suosikki, eikä juhlatarjoilu ole täydellinen ilman tätä maukasta nuudeliruokaa. 

Normaalisti japchaessa käytetyt sienet ovat siitakesieniä, osterivinokkaita tai korealaisia "mokibosot" (목이버섯) -sieniä. Meillä on kuitenkin hyllyssämme runsaasti Suomi-tuliaisina saatuja kuivattuja suppilovahveroita, joita annoimme myös korealaiselle ystäväperheellemme, ja tuloksena saimme nauttia suomalais-korealaisesta suppilovahvero-japchaesta. Suppilovahverot maistuivat nuudeliruoassa mainioilta, ja myös korealaiset asiantuntijat antoivat yhdistelmälle siunauksensa.


SUPPILOVAHVERO-JAPCHAE eli korealaiset, paistetut nuudelit

(2-3 annosta)

300 g bataattinuudeleita (dangmyeon)

1 nippu pinaattia

1 porkkana tai 2 paprikaa

1 sipuli

reipas kourallinen kuivattuja (tai ½ l tuoreita) suppilovahveroita 

(lisäksi halutessasi 100 g ohueksi siivutettua, marinoitua naudanlihaa)

ruokaöljyä paistamiseen

Marinadi

4 tl soijakastiketta

2 tl sokeria

3 tl seesamiöljyä

(Naudanlihan marinadi: 2½ tl soijakastiketta, 1½ tl sokeria, 1 tl seesamiöljyä, 1 tl riisiviinietikkaa, ½ tl jauhettua inkivääriä, 1 valkosipulin kynsi hienonnettuna)

Mikäli lisäät japchaehen naudanlihaa, siivuta liha ohuen ohuiksi suikaleiksi ja laita maustumaan marinadiin.

Laita noin 8 dl vettä kiehumaan ja keitä dangmyeon-nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan, eli kunnes ne ovat pehmenneet ja muuttuneet kirkkaiksi. Keitinvettä saa olla reippaasti, sillä nuudelit imevät itseensä jonkun verran vettä. Kun nuudelit ovat kypsiä, valuta ne lävikössä. Kun nuudelit ovat vielä lämpimiä, sekoita niiden joukkoon japchaen marinadi eli keskenään sekoitetut soijakastike, sokeri ja seesamiöljy. Öljyn lisääminen estää myös nuudeleita liimautumasta toisiinsa.

Pese pinaatti, pilko pienemmäksi ja ryöppää nopeasti reilusti suolatussa vedessä. Valuta lävikössä, huuhtele viileällä vedellä ja purista pinaateista ylimääräinen vesi pois. 

Mikäli käytät kuivattuja suppilovahveroita, laita ne hetkeksi likoamaan lämpimään veteen, kunnes sienet ovat imeneet itseensä riittävästi vettä. Mikäli sienet ovat tuoreita, puhdista ne huolellisesti ennen lisäämistä japchaen joukkoon. Pilko puhdistetut / liotetut sienet ohuiksi suikaleiksi.

Kuori porkkana ja sipuli ja leikkaa molemmat (ja/tai paprika) ohuiksi, tikkumaisiksi suikaleiksi.

Paista paistinpannulla kutakin raaka-ainetta (porkkanat/paprikat, sipulit, pinaatti, sienet, marinoitu liha) öljyssä nopeasti niin, että ainekset pehmenevät ja kypsyvät. Kun kaikki raaka-aineet ovat kypsyneet vuorollaan, sekoita ainekset nuudeleiden joukkoon. Tasaa maut sopivaksi, ja riippuen soijakastikkeen suolaisuudesta voit lisätä vielä sokeria tai soijaa, hieman mustapippuria sekä seesaminsiemeniä.

Korealaiset nauttivat japchaeta usein riisin ja kimchin kanssa, mutta mielestäni seuralaiseksi sopivat mainiosti myös erilaiset kypsytetyt kasvikset. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti