tiistai 8. lokakuuta 2013

Tästä se lähtee! Tervetuloa seuraamaan matkaa korealaisen ruokakulttuurin saloihin. Tarkoituksena on blogata korealaisesta ruuasta sekä itse valmistettuna että ravintolassa nautittuna. 

Blogistina toimii tavallinen kotikokkaaja, joka asuu tällä hetkellä Etelä-Korean itärannikolla noin 250 000 asukkaan pikkukaupungissa. Ruoanlaittajana en todellakaan ole mikään kokki kolmonen, mutta omin neuvoin syntyy niin makaronilaatikko kuin lihapullat ja muusikin. Blogin myötä olisi kuitenkin tarkoitus venyttää omaa mukavuusaluetta hieman haastavammille vesille ja perinteisen korealaisen ruoan pariin. Omien kokeilujen lisäksi blogiin tulee esille myös paikallisten ravintoloiden tarjontaa sekä korealaiseen ruokakulttuuriin liittyvää asiaa.

Ensimmäiseksi reseptiksi valitsin helpon, tofusta valmistetun lisukkeen tofu buchimin. Koreassa tofua käytetään varsin paljon paitsi lisäkkeenä, myös keitossa ja salaateissa proteiinin lähteenä. Tofuja on saatavana sekä kiinteänä kuutiomaisena että pehmeämpänä, maksamakkarapötköä muistuttavana soft tofuna. 

TOFU BUCHIM eli paistettua tofua soijakastikkeella

200 g kiinteää tofua

3 tl soijakastiketta

1 tl chilijauhetta 

1 tl murskattua valkosipulia

½ tl seesamiöljyä

1 tl seesaminsiemeniä

1 tl sokeria

lisäksi kevätsipulia tarjoiluun sekä ruokaöljyä tofun paistamiseen.

Leikkaa tofu kuutioiksi ja paista tilkassa ruokaöljyä molemmin puolin niin, että pinta muuttuu kullanruskeaksi. Sekoita soija, chili, öljy, siemenet, sokeri ja valkosipuli keskenään kastikkeeksi kulhossa. Kun tofu on paistettu, lisää kastike tofukuutioiden päälle ja ripottele pinnalle kevätsipulia. Seesamiöljyn sijasta voi käyttää myös tavallista ruokaöljyä, kunhan mukana on seesaminsiemeniä tuomassa makua kastikkeeseen. Valmis tofu buchim maistuu lisäkkeenä tai esimerkiksi salaatin kera tarjoiltuna kevyenä lounaana. 

Henkilökohtaisesti olen tutustunut tofuun tarkemmin vasta Koreaan muutettuani, eikä se varsinaisesti räjäyttänyt pankkia heti alkuunsa. Pikkuhiljaa erilaisia tofuruokia maisteltuani olen kuitenkin tullut ystäväksi sen kanssa, ja tällä hetkellä tofua löytyykin lautaseltani vähintään kerran viikossa. Se on kevyttä, terveellistä ja hyvä proteiinin lähde silloin, kun haluaa vaikkapa viettää kasvisruokapäivää. Tofu buchim on mielestäni yksi parhaista tofuruuista, sillä suolainen kastike tuo paljon makua mietoon perusraaka-aineeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti