perjantai 22. marraskuuta 2013

Keittoa nyyteistä

Mandut (만두) eli täytetyt taikinanyytit ovat todennäköisesti entuudestaan tuttuja ainakin Kiinan ja Hongkongin kävijöille. Englannin kielellä nyyttejä kutsutaan nimellä dumplings, kiinalaisilla on ainakin eräs versio nimeltä jiaozi ja Hongkongissa ne taitavat useimmiten mennä nimellä dim sum. Myös wonton on yksi muunnelma näistä taikinaisista palleroista. Itse en ole kiinalaisiin versioihin perehtynyt lainkaan, mutta tiedän, että korealaisetkin kutsuvat friteerattuja mandujaan "kiinalaisiksi", kun taas höyrytetyt versiot ovat enemmän täkäläinen versio.

Useimmiten manduja on tarjolla kahta laatua: kimchimandu, joka on hieman tulisempi versio, ja lihamandu, jonka sisältä löytyy yleensä jauhelihaa sekä jotain kasvista, monesti esimerkiksi pinaattia. Täytteet kääräistään ohueen taikinaan, höyrytetään nopeasti kypsiksi ja nautitaan lämpiminä. Mandut ovat todella suosittua pikaruokaa, sillä ne ovat nopeita, edullisia ja kohtuullisen terveellisiä. Korealaiset ostavat mandunsa joko kulmakioskista tai pakastealtaasta, ja pakasteversioita löytyykin jokaisesta marketista. Manduja on käsittääkseni saatavilla pakasteena myös Suomesta ainakin aasialaisista kaupoista. Korealaisessa ravintolassa tarjottaviin manduihin sekä mandukeittoon tutustuttiin jo kerran aikaisemminkin tässä postauksessa

Kulmakioskin lihatäytteiset mandut

Olen kertaalleen kokeillut tehdä manduja itse, mutta koska yritys meni totaalisesti penkin alle, olen sittemmin turvautunut naapuruston mandukioskeihin. Viimeksi hullaannuimme kuitenkin ostamaan nyyttejä yli yhden illan tarpeen, joten laitoin loput pakkaseen tulevaa käyttöä odottamaan. Kun sitten tänään jääkaappi ammotti tyhjyyttään eikä kauppareissulle jaksanut lähteä, päätin kiehauttaa manduista itselleni keiton, mandukukin (만두 국). 

KOREALAINEN DUMPLINGKEITTO eli mandukuk
2 hengelle

6-10 mandua (koosta riippuen)
1 l laimeahkoa liha- tai kasvislientä
½ sipuli tai yksi pieni kevätsipuli
1 valkosipuli
2 rkl soijakastiketta
1 kananmuna
chilipalko ja seesaminsiemeniä koristeeksi

Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi. Hienonna joukkoon sipuli ja valkosipuli. Lisää mandut. Mikäli käytät kaupan pakastemanduja, annan niiden kypsyä kiehuvassa liemessä niin kauan, kunnes ne nousevat pintaan ja taikina alkaa näyttää läpikuultavalta. Riko kananmuna astiaan ja vispaa kevyesti sen rakenne rikki. Kaada kevyesti vispattu kananmuna kiehuvan liemen joukkoon. Älä sekoita samalla, vaan anna munan hyytyä rauhassa. Kun mandut ovat kypsiä ja kananmuna hyytynyt, lisää vielä soijakastike liemen joukkoon. Tarjoile kuumana ja koristele halutessasi chilillä sekä seesaminsiemenillä. Voit myös käyttää ruohosipulia tai kevätsipulia koristeluun.




2 kommenttia:

  1. Nyyttikeitto on ihanaa! <3 En oo koskaan uskaltanu ite tehdä... ehkä tää sun ihana blogis innostaa mua vielä kokkailemaan ite jotain korean herkkuja!

    oddteahouse.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mandukeitto on kyllä helppo juttu, jos ostat mandut valmiina; suosittelen kokeilemaan! Mukaan voi tietysti sipulin lisäksi heittää periaatteessa mitä tahansa kasviksia, ja jos oikein korealaisista mauista pitää, niin päälle voi murustella vähän kuivattua merilevää (sitä samaa, mihin kimbap / sushi kääritään).

      Poista