keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Pinaattikeittoa uudella tavalla

Perinteinen pinaattikeitto on yksi suosikkiruoistani. Koreassa pinaattia käytetään paljon, erityisen suosittua on pinaattipanchan sigeumchi namul, mutta pinaattia löytää helposti myös höyrytetyn kananmunan joukosta, rullatusta munakkaasta sekä muutamista muista lisukeruuista. 

Pinaattia myydään kaupassa useimmiten isoissa punteissa tuoreena, enkä itse asiassa edes tiedä, onko pakastepinaattia saatavilla marketin altaasta. Tällä viikolla ilahduin suuresti, kun löysin tuoreet pinaatit taas lähikaupan valikoimasta; ilmeisesti paras pinaattisesonki on jälleen täällä!

Viime viikolla pääsin maistamaan aivan uutta pinaattiruokaa, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Kyseessä oli lisäkekeittomainen pinaatti-kananmunaruoka, jossa kananmunalla "valellut" pinaatit uivat kirkasliemisessä keitossa. Kuten niin usein aikaisemminkin, ruoka näytti vähintäänkin epäilyttävältä, mutta maku oli erinomainen. Yritin kysellä ruokalajin nimeä, mutta turhaan; kukaan korealaisista ei tuntunut tietävän kyseisen annoksen nimeä, eikä kokkitätikään ymmärtänyt kysymystäni ihan toivotulla tavalla, joten ruoan nimi jäi edelleen hämärän peittoon. Yritin etsiä annosta vielä netinkin syövereistä kaikilla mahdollisilla hakusanoilla, mutta tuloksetta. 

Mielenkiintoinen muna-pinaattiyhdistelmä ei jättänyt minua kuitenkaan rauhaan, joten päätin kokeilla omaa sovellustani annoksesta. Ja kuinka ollakaan, se onnistui aivan mainiosti! Koreankielistä nimeä ei siis tälle annokselle liene olemassa, mutta oma versioni menee seuraavasti:

PINAATTI-KANANMUNAKEITTO tai -lisäke
2 pientä tai 1 iso annos

4-5 dl tuoretta, silputtua pinaattia
2 kananmunaa
6-8 dl laimeaa kasvis- tai kanalientä (esimerkiksi 6-8 dl vettä ja puolikas liemikuutio)

Pese tuore pinaatti ja silppua saksilla pienemmiksi suikaleiksi. Ei kuitenkaan tarvitse hienontaa, vaan pinaatti saa jäädä reippaasti parin sentin mittaisiksi suiruiksi. Ryöppää tuore pinaatti nopeasti keittämällä sitä noin puolen minuutin ajan reilusti suolatussa vedessä. Kaada pinaatit lävikköön ja huuhtele vielä nopeasti viileän veden alla. 

Riko kaksi kananmunaa kulhoon ja hajoita niiden rakenne haarukalla sekoittaen. Lisää joukkoon ryöpätty pinaatti ja kääntele varovasti niin, että kananmuna sekoittuu huolellisesti pinaattisuikaleiden joukkoon.

Kaada kattilaan vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon kasvis- tai kanaliemikuutio, itse lisäsin vain puolikkaan liemikuution, jotta liemestä ei tulisi liian suolaista. Kun liemikuutio on sulanut veden joukkoon ja vesi kiehuu kunnolla, kaada pinaatti-kananmunaseos veteen. Älä sekoita, vaan anna kananmunan hyytyä pinaatin ympärille rauhassa. Kiehauta vielä pari minuuttia, kunnes kananmunat ovat hyytyneet riittävästi.

Itse söin annokseni keittona, mutta mikäli haluat, voit myös siivilöidä liemen pois ja tarjoilla kananmuna-pinaatin pelkästäänkin. Tuolloin kannattaa sekoittaa mausteita (suolaa ja pippuria, mahdollisesti myös ripaus esimerkiksi provencale-yrttimaustetta tai muita mausteita makusi mukaan) jo raa'an kananmunan joukkoon ja jättää liemikuutio lisäämättä, keittämällä muna-pinaattiseos pelkässä vedessä (tai 1 rkl etikalla maustetussa vedessä). Kananmuna-pinaatti toimii mainiona lisäkkenä esimerkiksi vaalean kalan kanssa. 

 
Usko pois, hyvää se oli. Pinaattikeittojen ruma ankanpoikanen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti