sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Armeijamuhennos (budae jjigae)

Juhlapyhien jälkeen jääkaappi on yleensä täynnä kaikenlaisia ylijäämäaineksia, ja tuolloin budae jjigae (부대찌개) on mainio keino saada sekalaiset ainekset maistuvaan muotoon. Budae jjigae on makkara-kasvismuhennos ja se on peräisin ajalta Korean sodan jälkeen, jolloin keitto valmistettiin amerikkalaissotilaiden spam-säilykkeestä sekä hotdog-makkaroista. Keitolle ei ole yhtä ainoaa oikeaa reseptiä, vaan sekaan voi heittää lähes kaiken, mitä jääkaapista kulloinkin löytyy. Tyypillisesti keitto koostuu ainakin makkarasta, kinkusta, säilykelihasta tai jauhelihasta, ramen-nuudeleista, sekä kasviksista. Liemi on punainen ja tulinen, saadensa makunsa gochujjang-tahnasta sekä kimchistä. Aineksia voi lisätä oman maun ja halutun koostumuksen mukaan, joten en laita reseptiin tarkkoja määriä.

BUDAE JJIGAE eli armeijamuhennos

reilusti vettä
gochujjangia (korealainen chilitahna)

sipulia
chilipaprikaa
valkosipulia
porkkanaa
enoki-sieniä
korealaisia sieniä / siitakesieniä / herkkusieniä
nakkeja
kinkkua
kimchiä
ituja
ramen-nuudeleita
shisho-lehtiä


Laita vesi kattilaan kiehumaan. Lisää joukkoon pari ruokalusikallista gochujjang-tahnaa (tai vaihtoehtoisesti muuta chilitahnaa). Paloittele vihannekset, sienet ja kinkku sekä nakit sopiviksi suupaloiksi. Kun vihannekset ovat kypsyneet pehmeiksi, lisää joukkoon kimchi, idut ja nuudelit. Keitä vielä pari minuuttia, kunnes nuudelit ovat valmiit. Lisää keiton päälle suikaloidut shisholehdet ja tarjoile höyryävän kuumana. Vaihtoehtoisesti joukkoon voin lisätä esimerkiksi paprikaa, kesäkurpitsaa tai muita vihanneksia, perunaa, tofua, erilaisia mietoja sieniä, jauhelihaa, säilykelihaa tai vaikkapa pieniä lihapullia. Tulisella liemellä varustettu, nopeasti ja helposti valmistuva keitto sopii myös mainiosti ankaran juhlinnan jälkeiseen päivään. Korealaiset nauttivat keittoa usein oluen ja sojun kera iltapalana, ja ruoka löytyykin useimpien hofien listalta. Toki höyryävä keitto maistuu mainiosti myös pakkaspäivän ulkoilun jälkeen.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli hyvää. Kiitos! Harmi ettei kimchit ehtineet valmistua tätä varten, mutta gochujangilla, lihaliemellä ja kimchitahnalla pääsi jo pitkälle maun kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kimchi tuo hyvän lisäpotkun, mutta ilmankin keitto onnistuu. Kiva, että maistui!!

      Poista