maanantai 2. joulukuuta 2013

Superherkku kimchilätty

Kimchiä on jääkaappi pullollaan. Ja vaikka sitä miten ahkerasti söisi lisukkeena aamulla, päivällä ja illalla (ehkä yölläkin, jos yönälkä yllättää), niin välillä tekee mieli kimchiä hieman eri muodossa. Suhteellisen uusi tuttavuus on ihana kimchilätty kimchijeon (김치전), jota korealaiset nauttivat eritysesti lounaalla huikopalana tai oluen kera hof-paikoissa istuskellessaan. Lätty on suolainen, hapan, rasvainen, välillä hieman makeakin, eli kaikin puolin makua täynnä. Ja aika simppeli vääntää ihan kotioloissakin, kuten mieheni taannoisena iltana todisti.

Kuvassa kaupungin maistuvin kimchijeon. Ja parhaimmillaan se on nautittuna la-su -välisenä yönä kello neljän aikoihin... 

Mitä vanhemmaksi kimchi tulee, sitä voimakkaampi hapan maku siihen syntyy. Kun kimchi alkaa olla käyttöikänsä loppupuolella, muuntavat korealaiset sen mieluiten keitoksi, pannariksi tai mandujen täytteeksi, joissa reilun hapan maku on parhaimmillaan. Omien kokkailujen perusteella uskallan kuitenkin väittää, että myös tuore kimchi maistuu pannukakussa erinomaiselta.

KIMCHIJEON eli kimchipannukakku
2 hengelle

2 dl kimchiä
1 dl vehnäjauhoja
3 rkl kimchilientä (kimchipussin / -rasian pohjalta)
½ dl vettä
½ tl suolaa
½ tl sokeria
(½ sipuli tai 2 pientä kevätsipulia)
Öljyä paistamiseen

Kastike:
2 rkl soijaa 
1 tl seesaminsiemenöljyä
(seesaminsiemeniä)


Leikkaa kimchilehdet pienemmiksi paloiksi. Pilko sipuli (mikäli käytät). Sekoita keskenään vehnäjauhot, vesi, kimchimehu, suola ja sokeri taikinaksi. Kaada joukkoon paloiteltu kimchi ja sipuli. Kääntele taikinaa niin, että kimchi sekoittuu huolellisesti taikinan joukkoon. 



Kuumenna reilusti ruokaöljyä paistinpannulla. Kaada kimchitaikina pannulle, levitä se tasaisesti koko pannulle ja anna kypsyä. Vähennä lämpöä hieman, ettei lettu pala. 



Kun taikina on hyytynyt ja reunat rapeat, voit varovasti kääntää letun. Ota hieman väriä myös toiselle puolelle, mutta varo polttamasta lettua. 



Sekoita pienessä kulhossa pari ruokalusikallista soijakastiketta sekä pieni loraus seesamiöljyä. Nauti kimchilettu kuumana kastikkeen kera. Herkullista!

4 kommenttia:

  1. On ihan mahdottoman hyvää. En taida kuitenkaan kimciä tehdä, mutta pitää kehittää jokin kotimainen versio :) -äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No katsotaan, jos vaikka tulisi kimchiä joskus tuliaisina... ;)

      Poista
  2. Onpa muuten herkullisen näköinen pannukakku, en epäile hetkeäkään etteikö olisi herkkua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, mikäli kimchiä löytyy...!

      Poista