torstai 13. helmikuuta 2014

Mitä tehdä ylijäämäriisille? (kimchiä ja paistettua riisiä)

Korealaisten suhde riisiin on lähes pyhä. Jos saat kutsun paikalliseen ruokapöytään, etkä muuta välitä syödä, niin ainakin riisikulho tulisi tyhjentää, sillä täkäläisten mielestä on epäkohteliasta jättää riisi syömättä. Rehellisyyden nimissä pitää kuitenkin myöntää, että itse jätän aika useinkin osan riisistä kulhoon, sillä valkoista kultaa on täällä tarjolla niin aamupalalla, lounaalla, päivällisellä kuin iltaruoaksikin, eikä oma riisikiintiöni ainakaan riitä kaiken tuon kuluttamiseen. Tiedustelin kerran asiaa korealaiselta tuttavaltani, ja hän totesi, että nykyaikana riisin jättäminen alkaa olla jo korealaistenkin keskuudessa ookoo, sillä runsaan valkoisen riisin syömisen tiedetään tuovan aikamoisen kalorimäärän ja hiilariyliannostuksen, joten terveystietoiset kansalaiset ovat saaneet perinnettä hieman jo muutettua. 

Riisiä kuitenkin keitellään päivästä toiseen, jolloin ylijäämää tulee väkisinkin. Edellispäivän riisin käyttämiseen on useita käteviä reseptejä, kuten esimerkiksi riisi paistetulla kimchillä eli kimchi bokkeumbap (김치 볶음밥). Kyseinen ruoka on erityisen suosittua opiskelijoiden ja nuorten keskuudessa, sillä ruoka on helppo, nopea ja edullinen. Reseptejä on olemassa sekä liha- että kasvisversioille; itse päätin tehdä jauhelihalla ryyditetyn version. 


KIMCHI BOKKEUMBAP eli kimchiä ja paistettua riisiä
(2 annosta)

marinadi:
1 tl sokeria
1 rkl seesamiöljyä
ripaus mustapippuria

2 dl keitettyä riisiä (mielellään puuroutuvaa mallia)
150 g kimchiä
50 g jauhelihaa
½ porkkana
½ sipuli
seesamiöljyä
2 kananmunaa


Aloita pilkkomalla kimchi palasiksi ja sekoittamalla marinadin ainekset kimchin joukkoon. Anna marinoitua ainakin 5 minuuttia. 

Paloittele porkkana ja sipuli melko pieniksi kuutioiksi. Paista jauheliha pannulla ja lisää paistamisen loppuvaiheessa myös porkkana- ja sipulikuutiot mukaan pannulle pehmenemään. Kun kasvikset ovat pehmenneet, vähennä hieman lämpöä ja lisää marinoitunut kimchi mukaan pannulle. Sekoita jauheliha ja kimchi huolellisesti ja paista miedolla lämmöllä noin 7-8 minuuttia. Lisää joukkoon myös keitetty riisi ja paista muutama minuutti lisää sekoittaen koko ajan. Sammuta liesi ja sekoita vielä joukkoon loraus seesamiöljyä. 

Paista pannulla kaksi kananmunaa "häränsilmäksi" eli niin, että keltuainen jää kokonaiseksi. Jos haluat, voit jättää keltuaisen aavistuksen raa'aksi, jolloin se hajotessaan sekoittuu riisin ja kimchin joukkoon tuoden lisämakua annokseen. 




4 kommenttia:

  1. Onpa näyttävä annos, tuo kananmuna tuo siihen tietynlaista arvokkuutta ja tuohan menisi hienosti läpi vaikka illalliskutsuilla! minua tuo kimchi kiinnostaa kauheasti, mutta en jotenkin saa ryhdyttyä sanoista tekoihin, mikä lie siinä jännittää.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Itse jännäsin, mahtaako riisi pysyä kasassa kun halusin sen tuollaiseen kekomuotoon, mutta hyvin se pysyi! Meidän oma kimchi on ihan todella tulista, mutta tuo paistaminen tekee siitä vähän miedompaa - helpompi syödä, siis...
      Kannattaa kokeilla sitä kimchiä; ei kannata olla liian kriittinen sen suhteen, sillä kimchiä on yhtä monenlaista kuin tekijääkin. Rohkeasti kokeilemaan!

      Poista
  2. Voi miten söpö annos! :) Omani kyllä kalpenee tuon rinnalla. Itse tykkään vielä ottaa tuohon sivuun lisäksi paahdettuja suolattuja merilevälastuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuh, tuo oli pitkällisen asettelun tulos :D

      Ne paahdetut merilevät on muuten yllättävän hyviä!! Ja jotenkin haluisin myös uskoa, että tavallisia sipsejä terveellisempää naposteltavaa. Niihin jää nopeasti koukkuun!

      Poista