lauantai 8. maaliskuuta 2014

Kanaa Andongin tapaan (Andong jjimdak)

Andongin kaupunki on kuuluisa paitsi sojustaan, myös kanaruoasta nimeltä Andong jjimdak (안동 찜닭). Kyseessä on ei-tulinen kanamuhennos vihannesten ja perunan kera sakeassa kastikkeessa, joten jjimdak on eriomainen annos myös niille, jotka eivät välitä kovin tulisista ruoista. Tulinen versio samasta ruoasta kulkee nimellä dakdoritang, ja sen reseptin löydät täältä

Jotta kastikkeesta todella tulee paksu ja kiiltävä, niin suosittelen etsimään ruoka-annokseen mukaan läpinäkyviä tärkkelysnuudeleita. Jos kuitenkaan nuudeleita ei ole saatavilla, niin kastikkeeseen voi valmistuksen loppupuolella lisätä hieman tärkkelystä, esimerkiksi riisitärkkelystä, suurinpiirtein lusikallisen verran. 

Nuudelit näyttävät "kuivina" ruskean harmailta ja tikkumaisilta


ANDONG JJIMDAK eli kana-vihannesmuhennos
2-3 annosta

n. 500 g kanaa (mielellään nahkoineen, itse käytin puolikkaan kokonaisesta kanasta)
3-4 dl vettä
n. 100 g tärkkelysnuudelia (tunnetaan myös nimillä sellofaaninuudeli, kiinalainen vermiselli, lasinuudeli)
1 iso tai 2 pientä perunaa
1 porkkana
1 sipuli
1 purjosipuli
3-4 chilipaprikaa (tai suippopaprikaa, jos et halua yhtään tulisuutta)
50 g vaaleita sieniä (esim. herkkusieniä)

kastike:

4 rkl soijakastiketta
3 rkl vettä
1 rkl siirappia ja 2 rkl sokeria (tai 3 rkl ruskeaa sokeria)
2 valkosipulin kynttä raastettuna
mustapippuria
inkiväärijauhetta
seesamiöljyä

koristeluun seesaminsiemeniä

Kiehauta kananpaloja noin minuutin ajan runsaassa vedessä. Kun kanat ovat kiehahtaneet, valuta palat lävikössä. Laita tärkkelysnuudelit likoamaan kuumaan veteen. 

Sekoita kastikkeen ainekset huolellisesti sekaisin. Itse suosin siirapin käyttöä kiiltävän ja makean kastikkeen aikaansaamiseksi, mutta pelkkä sokerikin toimii ihan hyvin. Pippuria ja inkivääriä kannattaa laittaa oman maun mukaan; itse lisäsin inkiväärijauhetta noin ½ teelusikan verran.

Kuumenna korkeareunaisessa kasarissa tai kattilassa hieman öljyä ja laita kanat kypsymään. Kääntele kanoja öljyssä parin minuutin ajan, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä pintaan. Lisää joukkoon paloitellut chilipaprikat. Kaada sen jälkeen kastike sekä 3 dl vettä kanojen ja paprikoiden päälle ja anna kuumeta kiehumispisteeseen asti. Kun liemi alkaa kiehua, käännä lieden lämpötila hieman pienemmälle ja anna kanojen kypsyä noin 15 minuuttia. 



Kuori ja leikkaa vihannekset reilun kokoisiksi suupaloiksi. Kun kana on kiehunut hiljalleen noin vartin verran, lisää joukkoon peruna, porkkana ja sipuli. Käännä lämpötilaa jälleen hieman korkeammaksi ja anna kiehua noin 15 minuuttia, kunnes peruna alkaa olla kypsää. 



Tässä vaiheessa liemi on jo kiehunut hieman kasaan; jos lientä on liian vähän, voit lisätä vettä joukkoon. Lisää kasariin vielä valutetut nuudelit, paloiteltu purjosipuli, paloitellut sienet ja noin ruokalusikallinen seesamiöljyä. Sekoita niin, että nuudelit ovat kokonaan nesteen alla. Anna kypsyä noin kolmen minuutin ajan, tai kunnes nuudelit ovat muuttuneet läpinäkyviksi ja kastike saonnut sopivasti. 



Kun nuudelit ovat kypsiä, on ruoka valmista tarjoiltavaksi. Koristele halutessasi annokset seesaminsiemenillä ja purjosilpulla. 




9 kommenttia:

  1. Näyttää törkeän hyvältä!!! Pakko kokeilla tätä itsekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi! Tää on itse asiassa yks parhaiten onnistuneita korealaisia ruokia, mitä oon tehnyt. Vaikka valmistusaika on vähän pitkä, niin resepti on kuitenkin helppo ja ainekset löytyy aika helposti kaupasta.

      Poista
  2. Onpa kiva ja helpon oloinen ruoka, kiva kun aineksia löytyy helposti täältä Suomestakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä oli erityisen kiva postata, koska onnistuu tosiaan Suomessakin ilman poikkeamista aasialaiseen kauppaan! Ja oli hyvääääää... :)

      Poista
  3. Näyttäpä hyvältä, tätä voisi kokeilla :)
    Olen pari kertaa maistanut jotain korealaista "lättyä", joka on täytetty pähkinöillä ja hunajalla(?). Ilmeisesti paistetaan pannulla. Olisiko sinulla tietoa mikä tämä tämmönen lätty on? Ja olisiko mahdollista saada reseptiä :)
    Kiitos kummastakin blogista! Hauska lueskella elämästä Koreassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm...oliko lätty enemmänkin paksu, pullamainen vai ihan lättymäinen ohut? Ohuista versioista en tiedä, mutta paksu, munkkia muistuttava hotteok ("hottok") tuli mieleen... Se on siis taikinaa, jonka sisään laitetaan sokeria tai hunajaa ja joskus myös kanelia tai ehkäpä pähkinää, sitten paistetaan runsaassa rasvassa pyöreällä muotilla littanaksi painaen. Lopputuloksena ihanan rasvainen, makea ja kahtia taitettu litteä pulla. Olisiko se tarkoittamasi lätty?

      Poista
  4. Siis-ihan-tajuttoman-hyvännäköistä ruokaa!! Kiitos että jaoit reseptin, aion niin kokeilla tätä seuraavaksi!! Kieltämättä olin jo vähän kyllästynyt korealaisiin keittoihin joita tein talvella koko ajan (vaikka ovatkin siis superhyviä!). Ja mikä parasta, ei tosiaan tarvitse mennä aasialaiseen kauppaan asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli herkkua, suosittelen kokeilemaan! Tämä oli ollut mielessä jo pitkään, mutta en ollut maistellut korealaisten ravintoloiden jjimdakia tarpeeksi, jotta olisin uskaltanut reseptin kimppuun aiemmin. Kokeilu kuitenkin kannatti, ehdottomasti :) Mä olen jotenkin vierastanut perunan ja kanan yhdistämistä aiemmin, mutta hyvinhän ne menee samaan soosiin.

      Poista