keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Hieman haasteellinen herkku

Jo vuosi sitten kesällä ostin paikallisesta marketista kaksi koreankielistä reseptivihkosta, kunnianhimoisena aikeenani kääntää mielenkiintoisimmat reseptit ymmärrettävälle kielelle. Arvatenkin kirjat jäivät kuitenkin pölyttymään hyllyyn, kunnes tänään poimin toisen niistä käteeni tutkaillakseni tarkemmin, mitä riisi- ja panchan-reseptejä kirjasta löytyykään. 

Riisiruokia ja panchaneita. Hinta oli päätähuimaavat 1, 40 euroa.


Kirjan kaikki reseptit ovat melko yksinkertaisia, tai ainakin lyhyitä, joten haaste ei tuntunut mahdottomalta. Hetken aikaa selattuani silmiin osui herkullisen ja simppelin näköinen dubu-posot-bokkeum eli tofu-sienipaistos. Tai ehkäpä paistos on väärä suomennos; bokkeum viittaa kuitenkin paistinpannulla paistamiseen, kun taas itse odottaisin paistoksesta enemmänkin uuniruokatyyppistä lopputulosta.

Tuumasta toimeen siis. Ja -vastoin kaikkia odotuksia- ruoka onnistui mainiosti ainakin oman makumittarin mukaan! Tiedä sitten, onko kyseinen ruoka kovinkaan autenttista korealaista perimää, mutta kertakaikkisen maistuva arkipöperö, joka ainakin omalta lautaseltani katosi varsin nopeaan tahtiin. 

Joten tässä nyt vapaasti suomennettu versio tofu-sieni-paistinpannuruoasta, kutsutaan sitä vaikka kastikkeeksi ;)

DUBU POSOT BOKKEUM eli tofu-sienikastike
2-3 annosta

1 kanan rintafile
200 g kiinteää tofua
n. 2 dl miedonmakuisia sieniä, esim. herkkusieniä
½ punainen paprika
½ vihreä paprika tai puolikas pienestä kesäkurpitsasta
½ sipuli (voit käyttää myös purjoa)
ripaus suolaa ja pippuria
öljyä paistamiseen


kastike:

2 valkosipulin kynttä
2 dl lihalientä
1 rkl soijakastiketta (jos soija on kovin suolaista, niin vähempikin riittää)
1 rkl sokeria
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kylmää vettä


Paloittele kanan rintafile, tofu ja sienet suurehkon suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Paloittele myös vihannekset reiluiksi palasiksi. Kuumenna loraus öljyä paistinpannulla ja kuullota vihanneksia 3-4 minuuttia kuumalla pannulla. Älä kuitenkaan paista aivan läpikypsäksi. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Siirrä sen jälkeen vihannekset erilliseen astiaan odottamaan. Paista sen jälkeen paloiteltuja sieniä öljytilkassa muutama minuutti, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Siirrä sienet kasvisten kanssa syrjään. Paista vielä lopuksi kanapaloja 5-7 minuuttia tai kunnes ne ovat kunnolla kypsyneet. Siirrä myös kananpalat sivuun odottamaan. 

Hienonna valkosipulin kynnet ja kuullota niitä hetki paistinpannulla tai kasarissa. Lisää sen jälkeen lihaliemi, soijakastike ja sokeri ja anna kuumentua. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kylmä vesi ja lisää lihaliemen joukkoon. Kun kastike on hieman saonnut, lisää joukkoon kasvikset, sienet, kanat sekä lopuksi varovasti käännellen myös paloitellut tofukuutiot. Anna kiehua vielä pari minuuttia. Nauti riisin ja salaatin kera. 




Itse nautin kastikkeen violetin värisen "terveysriisin" kera; korealaiset suosivat valkoisen riisin lisäksi erilaisia seoksia, joissa riisin joukkoon on lisätty kuivattuja kasviksia tai esimerkiksi papuja.

7 kommenttia:

  1. Voi että kaipailen noita "terveysriisejä" täällä Suomessa! Niissä tuntui jotenkin olevan enemmän makua ja tietystihän sitä jotenkin paremmalla omallatunnolla pystyi syömään kuin valkeaa riisiä. Pitäisi yrittää selvittää saako niitä täältä vaikka noista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista. Odotan kovasti että pääsen muuttamaan isompaan asuntoon, jotta on vihdoin tilaa hommata oikea riisinkeitin. Ei riisistä oikein kattilassa keittämällä tule minkään makuista ja pakkohan sitä "aitoa tavaraa" on välillä saada... Koreassa kirjojen halpuus on muuten se syy, miksi molemmilla kerroilla siellä asuessani jouduin aina joko lähettämään laivapaketin Suomeen tai ostamaan lentokoneeseen yhden lisälaukun ;) Pakko ostaa kun niin halvalla saa ihania kirjoja! Luulen että sullakin siellä pinot kasvaa hyvää vauhtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, terveysriisit ja väririisit on hauskoja, tulee kivasti väriä lautaselle iänikuisen valkoisen riisin sijaan.
      Mä en ole kauheesti kirjoja ostellut, mutta ollaan kyllä saatu niitä kavereilta aikalailla (heidän muuton yhteydessä) ja ilokseni olen huomannut, että myös oppikirjat koreankirjat on tosi edullisia, munkin tämänhetkiset vain noin 7 euroa /kpl! Kun Suomessa vastaavaa ei takuulla saa alle kahdellakympillä...

      Poista
    2. Huikkaan väliin että ainakin mustaa riisiä saa Helsingistä Hella&Herkku-kaupasta :)

      Poista
  2. Tämähän näyttää ihan siltä, että sillä voisi testata ensimmäistä kertaa tofun kokkaamista ihan itse. Eli tämä menee nyt heti jo hervottoman pitkäksi kasvaneen pakko kokeilla -listan jatkoksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt oli niin helppo tofu-osuus, että melkein haastan jo sut kokeilemaan :D Ei tarvi kuin ostaa se tofu, pilkkoa ja lisätä sekaan. Nam! Jotenkin tuo kana-tofu-sieni-yhdistelmä oli aika kiva, sopivan mieto vaihteluksi perustuliseen ja chiliseen ruokaan.

      Poista
  3. On todella herkullisen näköinen ruoka ja VAU että käytit korealaista keittokirjaa, hauska tapa myös opiskella kieltä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Ruokien ja eri ruokalajien nimet jää mulle helposti mieleen, ja tunnistankin ulkomaalaiseksi ihan kohtuullisen määrän korealaisia ruokia, mutta itse raaka-aineet ja esimerkiksi vihannekset on jotenkin ihan älyttömän vaikea muistaa koreaksi. Yksi hankalimmista on ollut valkosipuli (manyl 마늘), jota en vaan jotenkin ikinä muista. Nyt kun tuossa reseptissä sitä käytettiin, ja aina unohtaessani jouduin etsimään sen yhä uudestaan ja uudestaan, niin luulen, että se VIHDOINKIN jäi mieleen! Jipii :D

      Poista