maanantai 28. huhtikuuta 2014

Kiinansipuli salaatiksi (buchu muchim)

Kaupassa oli tarjouksessa kaksi nippua kiinansipulia tonnilla. Siis noin 70 sentillä. Ja niput olivat jättimäisiä! En ollut koskaan ennen ostanut kyseistä ruohosipulin sukulaista, mutta nyt päätin tehdä tuttavuutta tämän vihreän ruohon kanssa tarkemmin, sillä muutamia kertoja olen maistanut kiinansipulipanchaneita ravintoloissa ja pitänyt mausta suuresti. 

Kiinansipuli on siis ruohosipulimainen, mutta litteämpi ja ruohomaisempi sekä maultaan hieman miedompi sipuli. Maun sanotaan muistuttavan valkosipulia, josta syystä se sopiikin korealaiseen ruokapöytään vallan mainiosti. 




Aloitetaan helposta. Kiinansipulisalaatti buchu namul tai buchu muchim (부추나물, 부추무침), iisi versio aloittelevalle sipulinystävälle. 

BUCHU MUCHIM eli kiinansipulisalaatti
lisukkeeksi usealle ruokailijalle 

200 g kiinansipulia
1 rkl gochugarua eli korealaisia chilihiutaleita (chilikin sopii, mutta sitä riittänee teelusikallinen)
1 tl soijakastiketta
1 tl (anjovis-) kalakastiketta
1 tl seesamiöljyä
2 valkosipulin kynttä
½ purjo
(1 tl seesaminsiemeniä)

Aloita huuhtelemalla kiinansipuli juoksevan veden alla. Ravistele kuivaksi ja leikkaa sipulien kannat pois. Leikkaa sipuli lyhyiksi, noin parin sentin mittaisiksi pätkiksi. Itse käytin saksia, jotka ovat mielestäni huomattavasti veistä paremmat kyseiseen tehtävään. 

Hienonna valkosipulin kynnet sekä purjo. Sekoita kastikeainekset (chilihiutaleet, soija, kalakastike, seesamiöljy ja hienonnettu valkosipuli sekä purjo) kulhossa keskenään. Halutessasi voit vielä lisätä teelusikallisen seesaminsiemeniä mukaan. 

Sekoita kiinansipuli sekä kastike huolellisesti ja jätä noin 15 minuutiksi jääkaappiin maustumaan. Sipulisalaatti on melko suolainen ja voimakkaan makuinen, joten annoksesta riittää useammallekin syöjälle maisteltavaksi. 




3 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä todella herkullinen resepti, olen suuri sipulifani! mistäköhän moista kiinansipulia löytäisi Suomesta? täytyy varmaan käydä utelemassa etnisistä kaupoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä todella sipulista, mutta sopis varmaan esimerkiksi kalan kanssa mainiosti! En tiedä, mistä kiinansipulia saisi, mutta ainakin se nimi löytyi heti helposti googlettamalla suomeksikin, toisin kuin useimmat korealaisten käyttämät "oudot" kasvit :)

      Poista
  2. Niiden parin Korean reissuni jälkeen olen ihastunut korealaiseen ruokaan ja saanut ystävänikin koukkuun. Oliko sinulla kokemusta Oi Muchimista? Siis tästä kurkkuversiosta? Voihan olla että on jo tässäkin blogissa ohje, mutta aloin vasta lukea tätä.

    VastaaPoista