maanantai 14. huhtikuuta 2014

Tofua paistinpannulle! (dubujeon)

Olemme viime aikoina vierailleet useammankin kerran jeon-ravintoloissa, joissa lautaselle päätyy yleensä mitä erilaisimpia pannulla paistettuja syötäviä. Jeon (전) -lättysillä viitataan yleensä friteerattuihin tai pannulla runsaassa rasvassa paistettuihin kasviksiin tai kalaan, mutta jeonien joukosta löytyy lihaisiakin versioita. Erinomaisen hyviä ovat blogissa jo aikaisemminkin esitellyt kimchijeon sekä gochujeon, ja pihvimäisempiä tuotoksia vastaavat tonnikalalätty chamcijeon sekä kurpitsapihvi hobakjeon. Merenelävien ystäville maistuu yleensä myös äyriäislettu hemulpajeon. 

Lätty- ja pihvimuodon lisäksi jeon saattaa olla myös ihan yksinkertaisesti kananmunassa pyöräytetty ja paistinpannun kautta käytetty kurpitsan tai bataatin siivu, kalafile tai täytetty shisholehti. Viime viikolla maistelimme myös erinomaisia guljeoneja (굴전) eli kananmunassa kieriteltyjä, paistettuja ostereita. 

Jos olet korealaisessa ravintolassa ja halajat jeonia, muttet osaa päättää, millaisen paistoksen tilaisit, kannattaa ehdottomasti ottaa modeumjeon (모듬전) eli paistoslajitelma, jossa on yleensä vihannesjeoneja, tofua sekä kalaa paistinpannulta. Jeonien kera juomaksi kannattaa valikoida ilman muuta paikallista makkolia (막걸리), korealaista mietoa riisiviiniä.

Lajitelman mukana lautaselta löytyy usein tofua, monesti sekin kananmunassa käänneltynä ja pannulla pinnaltaan rapsakaksi paistettuna. Netistä löytyy kuitenkin useita versioita myös pihvimäisemmistä tofujeoneista, jolloin tofu murskataan hienoksi muruksi ja mukaan sekoitetaan kananmunan lisäksi myös valkosipulia, purjoa ja chilipaprikaa. Molemmat versiot toimii mainiosti, kannattaa kokeilla! Mukaan lisättäviä kasviksia sekä mausteita varioimalla miedosta tofusta saa omaan makuunsa sopivan pihvin aikaiseksi.



DUBUJEON eli korealainen tofupihvi (두부 전)
6-8 pientä pihviä

200 g kiinteää tofua
1 kananmuna
½ dl vehnäjauhoja
1 chilipaprika (tai reilu lohko tavallista paprikaa)
10 cm pätkä purjoa
2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa

Lisäksi: 
ruokaöljyä paistamiseen 
soijakastiketta tarjoiluun


Aloita valuttamalla tofupala kuivaksi ylimääräisestä nesteestä. Muserra valuttamisen jälkeen tofu pieneksi muruksi käsin tai haarukalla. Sekoita joukkoon kananmuna sekä vehnäjauhot. 

Hienonna chilipaprika, purjo ja valkosipulin kynnet pieneksi. Lisää kasvikset tofu-munaseoksen joukkoon, lisää ripaus suolaa ja sekoita massa tasaiseksi. Jos massa tuntuu liian vetiseltä tai löysältä, voit lisätä hieman vehnäjauhoja sopivan koostumuksen saamiseksi (kosteus riippuu käytetystä tofusta, joten määrää kannattaa hieman soveltaa).  



Kuumenna reipas loraus ruokaöljyä paistinpannulla. Öljyn ollessa kuumaa pienennä lämpöä hieman miedommalle, jottei tofupihvien pinta pala. Muotoile lusikan avulla tofumassasta pieniä lättysiä pannulle; malta pitää pihvin koko pienenä, sillä isoa pihviä on hankala kääntää. Voit paistaa 3-4 pihviä kerrallaan. Kun pinta on ruskistunut ja pihvin koostumus hyytynyt hieman, käännä pihvit varovasti lastan ja haarukan avulla. Paista molemmilta puolilta muutaman minuutin ajan. Lisää hieman öljyä pannulle jokaisen paistosatsin välissä, sillä tofu tarttuu paistinpannuun helposti kiinni. Mitä enemmän öljyä käytät, sitä rapeamman pinnan saat pihveihin aikaiseksi. 



Tarjoile pihvit lämpimänä soijakastikkeen kera. Lisukkeiksi sopivat mainiosti vaikkapa raikkaat salaatit tai korealaiset panchanit. 

Ja loppuun vielä päivän Fingerpori, joka sopii blogin teemaan varsin osuvasti (kiitos Ollille vinkistä!)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti