tiistai 6. toukokuuta 2014

Kiinansipulista lätyksi (buchujeon)

Alkuun pieni pahoittelu siitä, että osa blogin teksteistä saattaa näyttäytyä hassussa järjestyksessä; korjasin postausten tunnistesanoja (tai lisäsin uusia hakutoiminnon helpottamiseksi), ja siitä syystä osa ikivanhoista postauksista siirtyikin etusivulle "uudeksi". Mutta eipä anneta sen häiritä... Ja sitten asiaan:

Kiinansipuli osoittautuikin varsin monipuoliseksi kasvikseksi. Miellyttävän sipulinmakunsa puolesta se sopii niin keittoihin, paistoksiin kuin salaatteihinkin. Jeoneita eli kasvispannareita olen tehnyt lukuisia jo aikaisemminkin, mutta tällä kertaa täytyy sanoa, että kiinansipulilätty eli buchujeon (부추전) onnistui parhaiten kaikista tähänastisista kokeiluistani. Sipuli on juuri sopivasti voimakkaan makuinen, jotta lätty ei oikeastaan kaipaa muuta maustetta; suolaa voi hieman ripauttaa taikinaan oman maun mukaan. Lisäksi tarvitaan vain soijakastiketta seesaminsiemenillä, ja välipalaksi tai alkuruoaksi sopiva pannari on valmis!

BUCHUJEON eli kiinansipulipannari
1 lettu

1 nyrkinkokoinen nippu kiinansipulia (leikattuna noin 2 dl)
1 pieni sipuli
(1 vihreä chilipalko)
½ dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1-2 rkl vettä
(ripaus suolaa)

kastike:
4 rkl soijakastiketta
1 tl seesaminsiemeniä

paistamiseen ruokaöljyä


Huuhtele kiinansipulit ja saksi noin kolmen-neljän senttimetrin mittaisiksi pätkiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi, hienonna chilipalko pieneksi.

Riko kananmunan rakenne haarukalla ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää vettä, mikäli taikina tuntuu turhan paksulta. Jos sen sijaan kananmuna on suuri, ei vettä välttämättä tarvitse lisätä. Mausta ripauksella suolaa. 

Kääntele kiinansipuli, sipulisilppu sekä hienonnettu chilipalko huolellisesti taikinan joukkoon niin, että kiinansipulit ovat kauttaaltaan taikinan peitossa. Kuumenna kunnon loraus ruokaöljyä paistinpannulla kuumaksi ja kaada sipulitaikina pannulle. Levitä taikina tasaisesti lastalla auttaen. (Itse käytin pienihalkaisijaista paistinpannua, jolloin letusta tulee paksumpi, enemmänkin pannarimainen. Voit kuitenkin tehdä letun halutessasi myös isolla pannulla ohuemmaksi, lettumaisemmaksi) Pienennä lieden lämpöä niin, ettei lettu pala pohjasta. Anna hyytyä rauhassa noin neljä-viisi minuuttia tai kunnes taikina on selkeästi jähmettynyt ja reunat ovat saaneet väriä. Käännä lettu varovasti ympäri ja paista vielä toiselta puolelta pari minuuttia. 

Anna kypsän letun jäähtyä hetken aikaa ja sekoita sillä välin kastikeen ainekset (soija sekä seesaminsiemenet). Leikkaa hieman jäähtynyt lettu sopiviksi annospaloiksi ja tarjoile soijakastikkeen kera alkuruokana tai välipalana. 



2 kommenttia:

  1. jesjesjes! Tein joskus vuosia sitten tämmösiä ja tykkäsin hirveesti, mutta en muistanut ruoan nimeä enkä reseptiä löytäny sitten millään, ihana että täältä löyty kuitenkin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Kiva, jos blogi sai olla avuksi :) Toivottavasti tulee herkullisia lättyjä!

      Poista