sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Tulikanaa toivepostauksena (Buldak)

Muutama viikko sitten sähköpostiini tipahti viesti kuvan kera sekä kysymys, mitä ruokalajia mahtaa kyseinen kuva edustaa ja että löytyisikö lisäksi vielä reseptiäkin. Blogin lukija oli Korean matkallaan (matkoillaan?) eksynyt paikallisiin hofeihin, eli kansankielellä kaljakuppiloihin, joissa tarjoillaan mitä mainioimpia ruokia, hyvin usein kanaa. Kun tunnistusta helpottamaan viestiin oli vielä kirjailtu tuntomerkit "tulista, ja ravintolan logossa oli kana", tiesin annoksen olevan tulikanaa, buldakia (불닭). Tulikana ei kuulu perinteisiin korealaisiin ruokiin, mutta on saavuttanut todella suuren suosion erityisesti oluen seuralaisena ja miksikäs ei; kyseinen herkku on oikeastaan todella koukuttavaa!

Tulikana on nimensä veroisesti joko tulista, erittäin tulista tai äärimmäisen tulista. Riippuu sitten ravintolasta, miten pahasti nenäkarvoja kärventävää apetta pöytään kärrätään. Usein tulikana-annokseen kuuluu kanan lisäksi myös esimerkiksi neutraaleja riisipötkylöitä eli ttokia, tai vaihtoehtoisesti kanan päälle on saatettu sulattaa aimo annos juustoa tulisuuden taittamiseksi.


 

Aloin tutkailla eri reseptejä tulikanaa varten, ja lopulta sain testattua ihan oman, todella herkulliseksi osoittautuneen kanasoosin. Tämä onnistunee myös suomalaisin raaka-ainein, tai kohtuullisen pienellä piipahduksella aasialaiseen kauppaan. Vaikka resepti on monivaiheinen, oli valmistus lopulta yksinkertaista ja lopputulos oikein mainio. Tulisen ruoan ystävälle suosittelen ehdottomasti, ja (ilman omakohtaista kokemusta) väittäisin toimivan mainiosti myös kesäpippaloiden jälkeiseen kohmeloon. Kastiketta maistellessani arvelin, että soosi sopinee hyvin myös possunlihan kera; tulipossuresepti jääkööt kuitenkin vielä odottamaan tulevia kokeiluja.

BULDAK eli korealainen tulikana
2 hlön annos

400 g broileria (broilerinuijat käyvät mainiosti, itse käytimme hieman rasvaista paistipalaa)

marinadi:
2 rkl soijakastiketta
1 rkl sokeria
1 rkl siirappia (tai hunajaa)
2 rkl riisiviiniä, sakea tai vaihtoehtoisesti 1 rkl makeahkoa (hedelmä-)etikkaa
½ sipuli
ripaus mustapippuria
1 rkl ruokaöljyä

kastike:
3 rkl gochugarua eli korealaista chilihiutaletta tai vaihtoehtoisesti 1½ rkl chilijauhetta
2-3 tulista chilipalkoa
1/3 kurkku
½ sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl soijakastiketta
1 rkl tulista korealaista sinappia tai voimakasta dijon-sinappia
1 tl seesamiöljyä
1 rkl sokeria
1 rkl siirappia (tai hunajaa)
seesaminsiemeniä

Aloita valmistamalla marinadi. Hienonna sipuli. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään huolellisesti. Kaada marinadi kanan joukkoon ja sekoita niin, että kanat ovat kauttaaltaan marinadilla maustettuja. Anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia. 

Kun kanat marinoituvat jääkaapissa, valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset sauvasekoittimella pyreeksi ja tarkista lopuksi maku. Suosittelen ehdottomasti käyttämään kastikkeessa nimenomaan voimakasta, wasabityyppistä korealaista sinappia tai vahvaa dijonia; tavallinen grillimakkarasinappi ei toimi tässä tarkoituksessa. 

Ota marinoituneet kanat jääkaapista. Paista kanoja marinadin kera paistinpannulla muutama minuutti siten, että kanat ovat melkein kypsiä. Älä kuitenkaan ihan läpikypsäksi asti, jotta kanat eivät kuivahda. 

Sekoita pyremäinen kastike paistettujen kanojen joukkoon huolellisesti ja siirrä kanat kastikkeineen uunipellille tai vuokaan. Kypsennä vielä uunissa (esim. grillivastuksen alla) noin 15 minuuttia, kunnes kanat ovat kokonaan kypsät. 

Tulikana syödään sellaisenaan, mielellään hyvän oluen kera. Myös raikkaat salaatit tai hieman etikkaiset kasvislisukkeet sopivat mainiosti makeantulisen kanan kyytipojaksi. 


Marinoitu kana paistumassa


Soseutettu kastike

Kanat menossa uuniin
  


2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! tätä voisikin kokeilla, kun ainekset löytyvät kanaa lukuunottamatta kaapista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no villi veikkaukseni on, että kana on näistä aineksista se helpoin löytää suomalaisesta kaupasta :D Eli ei muutakuin hihoja käärimään, eikö...?

      Poista