torstai 26. kesäkuuta 2014

Maissi-rapusalaatti

Saimme eiliseltä illalliselta mukaamme jättiläisravun. Mietin pitkään, mitä ihmettä osaisin ravusta kokata niin, että sen hieno maku ei peittyisi liikaa muiden makujen alle, vaan rapu säilyisi mahdollisimman paljon omana itsenään. Korealaiset syövät rapunsa mielellään pelkältään, marinoivat sen soija- tai chilikastikkeessa tai sekoittavat riisin kanssa. Lopulta muistin tavanneeni rapua (tai surimia, "ravuketta") useimmiten maissisalaatissa, jota tarjoillaan monesti friteeratun kanan lisukkeena. Maissisalaatteja on useita erilaisia, mutta yhteistä niille kaikille lienee melko tuhti koostumus ja makea maku.

Uskoisin maissisalaatin olevan melko tuore tuttavuus korealaisissa ruokapöydissä. Löysin vastaavanlaisia reseptejä myös venäläisen ja japanilaisen keittiön puolelta, joten Koreaan kyseinen ruokalaji lienee rantautunut molemmista suunnista. Käytetty majoneesi on kuitenkin ohuempaa ja hieman happamampaa kuin tavallinen, länsimainen majoneesi, joten päättelin sen olevan japanilaista kewpie-tyyppistä kastiketta. Salaatin ollessa niinkin makea ja täyteläinen, sitä tarjoillaan usein vain muutama lusikallinen varsinaisen ruoan ohessa. 


Ravun ja maissin yhdistelmä kuitenkin kiehtoi minua niin paljon, että päätin tehdä sovelletun fuusiosalaatin korealaisen maissisalaatin aineksista. Raaka-aineet ovat siis jotakuinkin samat, mutta määrät ja suhteet on muutettu aivan erilaisiksi, jolloin salaatista tuli huomattavasti kevyempi ja raikkaampi. Ja koska majoneesista en välitä lainkaan, korvasin sen hieman kermaisella salaatinkastikkeella, johon lorautin vajaan teelusikallisen sekä seesamiöljyä että riisiviinietikkaa. Salaatin voi toki tehdä kokonaan ilman kastikettakin, tai käyttää pohjana majoneesin sijaan esimerkiksi jogurttikastiketta. Jättiläisravun korvaajaksi sopii mainiosti sushissakin toisinaan käytetty surimi.

MAISSI-RAPUSALAATTI
3 isoa annosta tai 6 lisukeannosta

n. 200 g rapua tai surimia
150 g (noin puolikas isosta tölkistä) makeaa maissia 
½ purjo
½ porkkana
1 punainen paprika
1 kurkku

majoneesikastike (vaihtoehtoinen):
3 rkl majoneesia
1 tl sokeria
½ rkl riisiviinietikkaa tai muuta vaaleaa etikkaa
(½ tl seesamiöljyä)
ripaus suolaa


Paloittele rapu (tai surimi) pieniksi paloiksi. Valuta hyvin. Paloittele porkkana pieniksi kuutioiksi ja kuumenna niitä pari minuuttia liedellä niin, että ne hieman pehmenevät. Hienonna paprika ja kurkku kuutioiksi ja paloittele purjo ohuiksi renkaiksi. Valuta maissi ja lisää muiden aineiden joukkoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja lisää tarvittaessa pieni ripaus suolaa.


Valmista majoneesikastike sekoittamalla kastikkeen ainekset huolellisesti keskenään. Sekoita salaatin joukkoon ja jätä maustumaan jääkaappiin vähintään 30 minuutin ajaksi. Huom! Mikäli käytät salaatissa majoneesia, muistathan säilyttää salaatin viileässä. Majoneesikastikkeinen salaatti ei säily useita päiviä edes kylmässä.






5 kommenttia:

  1. Nam mikä salaatti! ja komea rapunen :) meillä on lauantaina tulossa äyriäisteemainen ilta, voisinkin ehdotella tätä menuun lisäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rapu on kyllä ihanaa, sellaista makeaa ja pehmeää, tosin vähän työlästä. Mutta ei sentään, niinkuin suomalaiset ravut :D
      Perinteinen maissisalaatti on kyllä huomattavasti enemmän maissinen, ja myös majoneesinen, mutta omaan makuun tämä sopi ehkä mukavammin. Joskus voi vähän soveltaakin ;)

      Poista
  2. Oih nam♥ ja toi rapu on jotenki sulonen:')

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heheh, onneks mun ei tarvinnut olla se, joka tuon "söpön" pudottaa sinne kattilaan... ;) ois voinut jäädä ravut saamatta!

      Poista
  3. nams, ihanan näköistä salaattia :P rapu kattelee kyllä aika hurjana, tietääkö jo mihin päätyy :D :D

    VastaaPoista