maanantai 7. heinäkuuta 2014

Hölskykurkkujen korealainen serkku (oi naengguk)

Kesähelteiden alkaessa korealaisiin ravintoloihin ilmestyvät kylmät keitot. Kylmiä keittoja tarjoillaan toki talvellakin, etenkin tulisen ruoan kera, mutta kesällä jääpaloilla ryyditetty teräskulhollinen tuntuu erityisen virkistävältä ja raikkaalta. Monien korealaisten lisukekeittojen funktiona on myös jäähdyttää chilin tulista poltetta, ja siksi keiton tärkein osuus onkin liemi, eikä niinkään sattumat. Keitossa saattaa uiskennella vain kaksi-kolme retikanviipaletta tai hieman kurkkua, mutta pelkistetyimmillään keittokulhollinen kipataan kurkusta alas sen kummemmin lusikoimatta.

Useimmiten kylmä liemi on etikkainen ja hieman suolainen. Niin myös kurkkukeitto Oi naengguk (오이 냉국), joka muistuttaa parhaimmillaan vanhanajan mummon hölskykurkkuja; vain tilli puuttuu!

OI NAENGGUK eli kylmä kurkkukeitto
3-4 lisukeannosta

1 kurkku
½ kynsi valkosipulia
1 chilipalko
3 rkl riisiviinietikkaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
5 dl jääkylmää vettä
jääpaloja
(1 tl kalakastiketta)

Raasta kurkku raastimella tai leikkaa pieniksi, tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Hienonna valkosipuli ja pilko chilipalko. Sekoita keskenään riisiviinietikka, valkosipuli, suola, sokeri (ja kalakastike). Lisää jääkylmä vesi kurkku- ja chilisuikaleiden joukkoon ja mausta etikkaseoksella. Säädä etikan, sokerin ja suolan määrää maun mukaan. Sekoita hyvin ja jätä kurkkukeitto jääkaappiin vetäytymään vähintään 30 minuutiksi. Parhaimmillaan keitto on maustuttuaan noin vuorokauden verran, jolloin etikkaisuus hieman voimistuu. 

Tarjoile keitto kulhosta jääpalojen kera. Oi naengguk sopii erityisesti tulisen ruoan viilentäjäksi, mutta myös kuumana päivänä vaikkapa grilliruoan seuralaiseksi. 4 kommenttia:

 1. Tässähän oppii nyt uutta molempien maiden ruokakulttuureista, kun en hölskykurkuistakaan ollut koskaan kuullut. :) Pikaisen googletuksen perusteella tosin olen syönyt niiden tillitöntä versiota, sen verran hyviä ovat että tämä keittokin pitänee lisätä jo lähes mahdottoman pitkälle kokeiltavien ruokien listalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juu, se "hölskykurkku"-nimitys saattaa kyllä olla tuttu vain osalle suomalaisia; en tiedä, onko se ihan levinnyt joka puolelle. Mutta etikkakurkut taitaa olla osuvampi /oikeakielisempi? Hyviähän ne on joka tapauksessa, ja tuo niin kesän mieleen... :)

   Poista
 2. Ei meilläkään apukokki ymmärtänyt mistä puhun kun kerroin hölskytyskurkuista, hän on jopa syönyt niitä viime kesänä minun tekemänäni!

  Onpa kivat mausteet tässä korealaisessa versiossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon voi vielä halutessaan laittaa seesaminsiemeniä päälle; nehän sopii ihan jokaiseen korealaiseen ruokaan :D

   Poista