maanantai 14. heinäkuuta 2014

Täytetyt shisholehdet (kketnip jeon)

Shisholehdillä on monta nimeä: voidaan puhua seesaminlehdistä (sesame leaves) tai perillalehdistä (perilla leaves), vaikka ne ovatkin itse asiassa kaksi eri asiaa. Korealaiset  sen sijaan kutsuvat lehtiä nimellä kketnip (tai kkaennip, 깻잎). Olkoot nimi mikä tahansa, shisholehdet ovat vieneet sydämeni jo moneen otteeseen. Viime aikoina olen etsinyt myös erilaisia tapoja käyttää niitä ruoanlaitossa pelkän tuoreeltaan maistelun lisäksi. 


Yksi mainio tapa on täyttää shisolehdet esimerkiksi jauheliha- tai tofutäytteellä, kääntää nopeasti vehnäjauhossa ja kananmunassa ja paistaa pannulla kullanruskeaksi. Näin saadaan aikaiseksi täytetyt shisholehdet eli kketnip jeon (깻잎전). Homma vaatii hieman askartelua, mutta mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa ei tässä(kään) ruoanvalmistustavassa tule vastaan, joten reippaasti vain kokeilemaan! Paistettu jauheliha toimii täytteessä mainiosti, mutta kasvisruokia suosiva voi korvata jauhelihan helposti esimerkiksi tofulla, kuten itsekin innostuin tekemään. 


TÄYTETYT SHISHOLEHDET eli kketnip jeon
2-3 lisukeannosta

8 tuoretta shisholehteä
100 g kiinteää tofua
½ porkkana
½ sipuli
½ kesäkurpitsa
1 valkosipulin kynsi
1 rkl soijakastiketta
suolaa ja pippuria

n. ½ dl vehnäjauhoja
1 kananmuna 
öljyä paistamiseen


Hienonna porkkana, sipuli, kesäkurpitsa ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi. Paista hetki pannulla, jotta kasvikset hieman pehmiävät. Itse lorautin pannulle noin kahden minuutin paistamisen jälkeen vielä tilkan vettä, jolloin kasvikset eivät varsinaisesti enää ruskistuneet, vaan kiehahtivat muutaman minuutin. Murenna jäähtyneeseen kasvisseokseen tofu, lisää mausteet ja sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi. 

Huuhtele shisholehdet lävikössä. Ravista ylimääräinen vesi lehdistä pois, mutta älä kuivaa rutikuivaksi, jotta jauho tarttuu lehtiin helpommin. Kaada vehnäjauho laakealle lautaselle. Riko kananmuna ja sekoita rakenne rikki. 

Kuumenna loraus öljyä paistinpannulla. Ota yksi shisholehti ja kääntele se kevyesti vehnäjauhossa. Lusikoi kasvis-tofutäytettä lusikallinen (riippuen lehden koosta) keskelle lehteä ja taita lehti kahtia joko pituus- tai leveyssuunnassa. Kasta taitettu lehti kananmunaan siten, että koko pintaan osuu munaseosta. Aseta sitten lehti paistinpannulle ja litistä hieman paistinlastalla, jotta täytteet pysyvät siististi lehden sisässä. Paista noin minuutti per puoli, kunnes kananmunapinta muuttuu hieman kullanruskeaksi. Varo kuitenkaan polttamasta lehteä. 

Siirrä täytetty lehti lautaselle jäätymään. Toista sama loppujen lehtien kanssa. Lehdet maistuvat mainiosti lämpiminä soijakastikkeen kera, mutta toimivat myös hieman jäähtyneinä esimerkiksi kevyenä piknik-eväänä. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti