keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Bibimbap - lihalla, munalla, kalalla, kuumana, kylmänä...

Bibimbap on eräs Korean kuuluisimmista ruoista. Vuonna 2011 se nousi myös maailmalla maineeseen päästyään CNN Travelin äänestyksessä maailman 50 parhaimman ruoan joukkoon sijalle 40. Myös jonkinlaiseen elämäntapagurun asemaan noussut Gwyneth Paltrow listaa kyseisen riisiruoan lempiruoakseen; jos se kelpaa Gwynethille, kelpaa se siis minullekin!

Bibimbap tarkoittaa kirjaimellisesti sekoitettua riisiä, joka kertoo oikeastaan kaiken oleellisen ruoan koostumuksesta. Riisin päälle ladotaan kypsennettyjä ja maustettuja tai marinoituja kasviksia, tulista gochujangia, seesaminsiemeniä sekä yleensä vielä raaka tai paistettu kananmuna. Kasvisversion lisäksi kuuluisia bibimbapeja ovat myös jauhelihalla, bulgogilla tai tonnikalalla ryyditetyt versiot. Kaikki raaka-aineet sekoitetaan keskenään, jonka jälkeen se on valmista nautittavaksi. 

Dolsot-bibimbap


Omakohtaisesti bibimbapiin tottuminen vei itseltäni noin vuoden päivät, sillä en Koreaan muutettuani ymmärtänyt ollenkaan, mistä moinen touhotus tämän tavallisen, ei mitenkään erikoisen ruokalajin kohdalla aiheutui. Kunnes sitten pikkuhiljaa sekoitettu riisi yksinkertaisine mutta herkullisine makuineen raivasi tiensä minunkin lempiruokiini. Nykyään himoitsen yhä useammin bibimbapia; kesällä kylmää versiota ja viileämmillä ilmoilla kuumaa dolsot bibimbapia, joka nimensä mukaisesti tarjoillaan sihisevän kuumana dolsot-keraamiastiasta. Dolsot-version pointti on rapsakassa pohjassa, joka muodostuu valelemalla astian pohja seesamiöljyllä ja lisäämällä sen jälkeen riisit paistumaan pohjaa vasten. Dolsotin päälle rikotaan vielä ennen tarjoilua raaka kananmuna, joka kypsyy kuuman ruoan päällä sopivan löysäksi. 

Pohjalla rapean ruskeaksi paistunut, seesaminmakuinen riisi


Kolmas mielenkiintoinen versio bibimbapista on sanchae bibimbap, eli niin sanottu vuoristo-bibimbap, joka on kasvisversio koostuen villinä kasvavista kasviksista, sienistä ja yrteistä.

Viimeksi nautin bibimbapia naapurin pikkuravintolassa, jossa kuusi eläkeikäistä mummoa ahkeroi ruoanlaiton, siivoamisen ja tiskien parissa. Ei välttämättä gourmet-paikka, mutta maku oli bibimbapissa kohdallaan, yhtä kaikki. Eikä hinnastakaan voi antaa moitteita, nimittäin reipas annos riisiä, kasviksia, lihaa ja kananmunaa panchanit mukaanlukien maksoi yhteensä 6000 wonia, eli noin 4,50 euroa. 

Blogisti sai oikein ikkunapaikan. Heti tarjottimien, muovilaatikoiden ja tuulettimen vierestä.

Dolsotin lisäksi pöytään kannettiin possu-retikkakeittoa, perunaa, kimchiä, kupitsaa, mustekalaa, kananmunan valkuaista ja valkosipulia. Kyllä kelpasi.


Ja jos nyt mielesi alkaa tehdä bibimbapia, löytyy blogistin resepti täältä.


5 kommenttia:

 1. Moikkis ja nam. Mut mie en saa auki tuota reseptilinkkiä.... Is it me or onko siinä vika....?
  Annika

  VastaaPoista
 2. Hyvä kun ilmoitit! Kokeilin korjata linkin, toivottavasti nyt toimii!! :)

  VastaaPoista
 3. Juu! Kiitos!
  Annika

  VastaaPoista
 4. Ei ei ei ei! Ei tällaisia kuvia nälkäiselle! Ihana kirjoitus ja niin herkullisen näköisiä kuvia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, nyt vaan riisiä keittelemään... :D
   Bibimbap on oikeasti kätevää, ihan kuin pyttipannu; siihen saa helposti "hukattua" kaikenlaiset kasvikset ja lihat, kalat ja kananmunat. Se syntyy melkein mistä vaan, silloinkin kun kaapissa ei ole juuri muuta kuin valo.

   Poista